Понеделник, 20 Юни 2011 08:45

Хибриден Volkswagen – опция за всеки от моделите?

От
Volkswagen сериозно разработва елктрическия си сектор

Оказва се, че Volkswagen има намерение да копира ангажимента на Toyota - да предлага хибриден вариант на всеки модел в своята гама, ако вземем за чиста монета последните коментари на изпълнителния директор на автомобилния производител Мартин Винтеркорн.

Германският гигант вижда хибридите, по-точно плъг-ин хибридите с удължен пробег, като най-актуална опция в бъдеще; дори и малките коли се очаква да се възползват от добавянето на един електрически мотор и батерия. Информацията бе разкрита по време на интервю с AutoMotor und Sport, където Винтеркорн обясни, че новите електрически коли - като Nissan Leaf - не са подходящи за масовия пазар.

Той обвинява технологията за развитие на батерията на електромобила, че все още е в начален стадий, обясни, че една 250 килограмова батерия, която предлага само 25 кВтч мощ при идеални условия и гарантира само 150 км пробег, а това е недостатъчно. Всъщност, той вижда насоката на Volkswagen в следващите 10 години, към приемането на Plug-in хибридни технологии с удължен пробег, което позволява на водачите да използват електрическа енергия с нулеви вредни емисии за кратки пътувания,а двигателят с вътрешно горене - за по-дълги пътувания.

Винтеркорн разкри, че той вече е направил 'едно кръгче' с Audi TT-електромобил с удължен пробег, снабден с едноцилиндров двигател.

В идните 10 години, шефът на Volkswagen вижда батериината технология да напредне до етап, когато  ще се предлага пробег от 800 км при масовите електромобили. Технологията, на която той се позовава, е "литиево-въздушна".

Все още в разработване, литиево-въздушните батерии, потенциално имат много по-висока енергийна плътност от литиево-йонни батерии - някъде от порядъка на четири до пет пъти повече. Докато литиево-въздушни батерии са отдалечени все още на десетилетие от нас, ние все пак усетихме вкуса на хибридната технология Volkswagen, под формата на хибриден Touareg - представен миналата година. Електрически превозни средства догодина ще продължат - с пускането на хибридна версия на Jetta 2012г., последвана скоро от хибридни версии на Golf и Passat.

Източник:[greencarreports.com]

Прочетено 1182 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 13:26
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.