Събота, 06 Август 2011 09:00

Lotus Ethos – хибридна градска кола, но от 2013 г.

От
Lotus влиза в електро сегмента с компактния Ethos City Car

Сега собственост на Proton, английската марка Lotus обяви, че ще пуска градска кола с удължен пробег, показана по време на атвошоуто в Париж през 2010 г, на име Lotus Ethos (преди известна като City Car), която ще излезе на пазара през 2013 г. Чудесна работа - всички се канят на тази 2013 г., май ще да имаме доста работа тогава...

Колата ще се произвежда от Proton, вероятно покрай полу сестричката й Proton Emas ... Двете коли все пак би трябвало да са различна, със специфичен външен вид - Emas няма да е просто Ethos с емблема на Proton.

"Ще работим интензивно по инженерната част – Lotus версията просто ще говори отвсякъде за Lotus", казва говорителят на Lotus Алистър Флорансе и добавя "Но вярвам, че има има Proton версия."

По-голям от Smart или Toyota iQ, Ethos е все така доста компактен

Etos ще разполага с представеното в City Car концепта задвижване, зареждаем хибрид с удължител на пробега, електрически мотор от 54 кВ (73 к.с.) и 240 Нм въртящ момент, захранван от 14.8 кВтч батерия, след чието изчерпване стартира 1.2-литров flex-fuel три цилиндров двигател, който служи за генератор и осигурява пробег до 500 км.

По отношение на производителността колата предлага сравними с останалите марки в сегмента показатели, с 9 сек за ускорение от 0-100 км/ч, максимална скорост от 170 км/ч и само 60 г/км емисии. Пробегът в изцяло електрически режим е 60 км.

Lotus Ethos ще бъде един от първите компактни коли, които ще използват удължител на пробега, а конкуренция ще има от страна на Audi A1 e-tron и Suzuki Swift Plug-In, които все още не е ясно кога точно ще излязат на пазара.

Нe е ясно и още едно нещо - цената на Lotus Ethos - но без цена продажби няма, така че просто трябва да следим сигналите, които идват от Lotus и да се надяваме за нещо прилично...

[От: TechVehi]

Прочетено 2664 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:27
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.