Print this page
Сряда, 14 Март 2012 10:04

Новият Toyota Prius – колко харчи на бензин и колко на ток (видео)

От
Toyota Prius зареждаем хибрид

При февруарското ми посещение в Рим мернах няколко няколко Toyota Prius макар и не от най-новия зареждаем вариант. В Лондон, обаче, честно казано, накъдето и да се обърнеш, виждаш Prius. Това за момента въобще не можем да кажем за нашите градове - ние си предпочитаме гъзарски SUV изпълнения или икономични дизели. Лошо няма, само да не бяха толкова шумни. И 'цветисти отзад'...

Понятието хибрид в съвремието обикновено свързваме с Toyota Prius, но смесицата от системи няма как да не провокира някои въпроси. Всички знаем какво е литра на сто километра. Не е чак толкова трудно да се разбере и понятието киловатчаса на 100 километра. Но какво става, когато двете се комбинират...

Официалния разход на 'стандартния' Toyota Prius 2012 (според {tooltip}EPA{end-link}Environmental Protection Agency{end-tooltip} в САЩ) е 4,7 л/100 км бензин и нещо от сорта на пробег от километър и половина само на електроенергия (при леко ускорение и до около 50 км/ч).

Новият зареждаем вариант на Toyota Prius обаче има литиево-йонна батерия, която може да заредите с кабел от обикновен контакт (за около 3 часа), което осигурява десеторно по-голям електрически пробег. Така казано звучи много, но реално говорим за петнайсетина километра, при това не през цялото време 'на ток', до изчерпване на батерията, както е при Chevy Volt например. Точно затова последният не е хибрид, а се нарича електромобил с удължен пробег, който в режим на електрическо задвижване може да карате и на максимална скорост.

За разлика, зареждаемият Prius се задвижва с електромотора си само до скорост от 100 км/ч, в продължение на въпросните петнайсетина километра (или както ще видите малко по-натам – повече или по-малко). В града и ако сте умерен шофьор, който кара с до 80 включително по големите булеварди (каквото всъщност е и ограничението), може да си изкарате и 20 км само на ток. В случай че ежедневният ви пробег е в тези рамки, зареждаемият Prius може да превърнете изцяло в електромобил.

Има обаче някои 'условия'. Като например, дори индикаторът да показва, че имате електроенергия за изминаване на 15 километра, изкачването на по-стръмен наклон ще включи автоматично бензиновия двигател, когато натиснете педала, за да се включите в трафика.

И понеже на официалния стикер от EPA има и бензинов, и комбиниран разход, ето как Toyota обяснява 'разходите':

1. Еквивалент на 2.5 л/100 км бензинов разход

Това е разходът на колата в смесен режин на работа на бензин и електричество или иначе казано, когато задвижването става с помощта на съхранената в батерията електроенергия, допълвана от въртящия момент на бензиновия двигател при по-интензивно ускорение.

Електромоторът, обаче, подава много повече от енергията за задвижване на колелата, отколкото двигателят с вътрешно горене. "Еквивалентът на бензинов разход" е разстоянието изминато на електроенергия с енергийно съдържание на 1 литър бензин и според EPA моделът изминава до 17 километра в този режим.

2. Бензинов разход 4,7 л/100 км: Тук 'изненади' няма – това си е бензиновият разход на зареждаемия Prius и по този показател няма разлика спрямо стандартния Prius 2012.

3. Колко спестявате? $7,600: Според EPA толкова спестявате чрез комбинираното задвижване за период от пет години в сравнение със стандартен бензинов автомобил, което прави над $1,500 годишно.

4. Електрически пробег 17 километра?: На толкова EPA изчислява пробега на електроенергия 'с помощ от бензина' при нужда (при напълно заредена батерия) и предвид възможността за движение на ток със скорости до 100 км/ч този показател може да важи и за извънградско шофиране. Иначе казано този параметър показва какво разстояние може да изминете с наличния в батерията заряд, преди колата да премине в режим на работа като стандартен Prius хибрид.

5. Но, то било 10 километра... : Има ли но, значи нещо не е както изглежда. С един от онези много малки шрифтове на EPA стикера на зареждаемия Prius пише, че изцяло електрическият пробег всъщност е 10 километра. Това е "напаснат параметър," базиран на смесените градски/извънградски тестове на организацията, които включват симулиране на изкачване на хълм в продължение на около 10 километра. При по-ниски скорости може да изминете и по-голямо разстояние на електроенергия, но може и да 'намалите десетката,' ако карате бързо или по стръмен наклон.

6. Общ пробег 870 км: Толкова е общият пробег на зареждаемия Prius с наличните на борда количества енергия под формата на електричество и бензин. За сравнение, официалният показател за стандартния Prius е 863 км.

Редно е да отбележим и едно последно нещо: За да карате Prius на електроенергия, е нужно да избирате "EV" режим. Така колата ще потегля от самото начало на ток. Ако не го направите, стартът ще бъде като на стандартен Prius, което пък може да ви спести 'електромобилни' километри, които да използвате на специални места, като градски зони, в които е разрешено преминаване само на електромобили.

Малко 'рентгенови демонстрации' на работата на зареждаемия Prius ще осветлят допълнително:

[От: Green Car Reports]

Прочетено 21887 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:21
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.