Вторник, 16 Август 2011 08:00

Bentley SUV, дизел и дори хибрид – невероятно, но (май) факт

От
Bentley SUV очакват много хора - да видим дали ще има и хибрид

Нов SUV, дизелов двигател и дори хибрид са възможните бъдещи варианти за Bentley с бившия шеф в Porsche Волфганг Дурхаймер начело на компанията.

Постигнал най-доброто и в трите направления с Porsche, нещо невиждано само преди десетина години, сега Дурхаймер върви в същата посока, но този път с Bentley.

Макар за някои, включително вътре в компанията, дизелово Bentley или SUV би било кощунство, засиленото търсене, особено в развиващите се пазари, прави тези версии все по-възможни.

Интересното е, че само преди година, под ръководството на ИД Франк-Йозеф Пафген, Bentley смяташе да използва само и единствено бензинови V-8 двигатели. Но откъде идва рязката промяна в курса?...

В разговор с What Car?, Дурхаймер е обяснил, че модерните дизели са почти толкова прецизирани, колкото и техните бензинови еквиваленти и тяхната супер тяга е идеална за моделната гама на Bentley. Давайки за пример V-12 TDI двигателя на Audi, Дурхаймер казва, че неговите 1000 Нм въртящ момент ще бъдат перфектни за луксозен SUV, макар бързо да посочва, че 12-цилиндровите бензинови мотори имат твърдо място в бъдещето на Bentley. С постоянно променящите се нови регулации, да не осъмнем с подобна статия след година или две питайки се за някоя нова промяна в курса...

Той дори разкрива, че хибридите са разглеждан вариант, което не е изненада, защото биха допълнили перфектно дизелов или бензинов двигател в посока икономия на гориво и ограничения на емисии, които, както отгоре вече казахме, ще стават все по-стриктни от година на година.

Ако си спомняте, предишната зелена стратегия на Bentley беше разработване на коли, способни да се движат с етанол-базирани биогорива. Това би било чудесно, с тази разлика, че повечето собственици на Bentley никога не биха използвали, най-вече заради липса на наличности.

За щастие, с Дурхаймер начело, бъдещето на Bentley като че ли изглежда по-светло с истински зелен отенък този път.

 

Прочетено 1276 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:20
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.