Петък, 19 Август 2011 12:56

Mercedes-Benz Citaro FuelCell Hybrid автобуси возят в Хамбург

От
Нови подобрени хибридни автобуси с водородни горивни клетки и литиево-йонни батерии от Mercedes-Benz

Hamburger Hochbahn AG е щастлив собствени на четири нови Mercedes-Benz Citaro FuelCELL хибридни автобуса по германската NaBuZ demo схема за популяризиране на устойчивите автобусни системи от бъдещето. Предприятието ще получи още три Citaro хибрида с горивни клетки следващата година.

Citaro FuelCELL Hybrid е оборудван с множество ключови подобрения в сравнение с автобусите с горивни клетки, които тръгнаха по пилотна тестова програма в Хамбург през 2003 г.: хибридизация с акумулиране и съхранение на енергия в литиево-йонни батерии; електромотори в главини за непрекъсната изходна мощност от 120 кВ; електрифицирани съпътстващи системи; и по-усъвършенствани горивни клетки. Последните са разработени за удължен експлоатационен цикъл от поне шест години или за 12,000 оперативни часа...

Citaro FuelCELL Hybrid визитка
Обща дължина
12 м
Нетно тегло
13,400 кг
Макс. брой пътници
76
Задвижваща мощност 2 x 80 кВ
Горивни клетки мощност
140 кВ
Енергийно съхраняване
Li-ion
Мощност съхранена енергия 250 кВ
Energy capacity 26 кВтч
H2 цилиндри (350 бара) 7
H2 капацитет
35 кг

Пакетите горивни клетки на новия Citaro FuelCELL Hybrid са идентични с тези на Mercedes-Benz B-Class F-CELL, също тестван в Хамбург. Както и в по-ранните автобуси с горивни клетки, двата пакета са инсталирани на покрива на машината. Сега обаче компания им правят литиево-йонни батерии, които съхраняват енергията, акумулирана при спиране и новият хибриден автобус може да се движи в продължение на няколко километра само на електроенергия.

Концепцията зад новия FuelCELL bus всъщност съответства на тази на Mercedes-Benz BlueTec Hybrid автобусите, използвани в Хамбург. Една ключова разлика е, че последните извличат електрическа енергия чрез дизелов генератор, докато в новите FuelCELL автобуси горивни клетки генерират електричеството за задвижване на електромоторите.

Подобрените горивни клетки и хибридизацията с литиево-йонни батерии води до почти 50% по-малко консумация на водород в новия Citaro FuelCELL Hybrid в сравнение с предишното поколение: 10–14 кг/100 км сравнено с 20–24 кг/100 км. Общата ефективност на системата от горивни клетки е подобрена от 48–38% в предишните автобуси, до 58–51% в новия Citaro FuelCELL Hybrid. Това е позволило и да се намали броят на резервоарите от общо девет на борда ба предишните хибридни автобуси в първите тестове в Хамбург, до седем в настоящата нова серия, която се зарежда е общо 35 кг водород за пробег от около 250 километра.

Според всички прогнози, след 20 до 25 години доставките на минерални горива и съответно дизел, ще намалеят и ще бъдат твърде скъпи, да се използват като гориво за автобуси. По тази причина от следващото десетилетие, Hochbahn ще се стреми да купува само електрически задвижвани автобуси с нулеви емисии. Въвеждането в експлоатация на ново поколение на автобуси представлява важна стъпка по пътя към електрическа мобилност - Гюнтер Елсте, ИД на Hamburger Hochbahn AG

Демонстрацията на Citaro FuelCELL Hybrid автобуси по NaBuZ демо проекта ще се извършва по редовните линии на Hochbahn, а проектът е част от {tooltip}CEP{end-link}Clean Energy Partnership{end-tooltip}.

NaBuZ проектът се финансира от програма {tooltip}NIP{end-link}National Innovation Programme{end-tooltip} на транспортното министерство на Германия. NIP се координира от NOW GmbH, а по инициативата ще има взаимодействие с CHIC проекта, по който 26 автобуси с горивни клетки се движат в пет европейски града.

Участието на Daimler автобуси в NaBuZ и CHIC проектите идва след подобно в CUTE и HyFLEET:CUTE проектите на ЕС, проведени от 2003 до 2009 г. В хода на тези проекти, 36 Mercedes-Benz Citaro, оборудвани с второ поколение задвижващи системи с горивни клетки бяха тествани от 12 транспортни компании на три континента, с над 140,000 оперативни часа и изминати над 2.2 милиона километра.

[От: Green Car Congress]

Прочетено 2652 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:16
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.