Петък, 04 Януари 2013 10:56

Войната на плъгин хибридите – първо от там ли ще минем?

От
plugin_hibridi
Хем на ток да си караш, хем на бензин - което ти е кеф (или имаш) – Снимка: Scientific American

Сега всички се целят в Toyota Prius? Но коя ли ще е изцяло електрическата цел някой ден?

Докато ние в Европа си бръмчим на дизелче, американците се вълнуват от хибриди. А сега вече и от зареждаеми хибриди. Един по един автопроизводителите започват да включват такива модели в своята гама, дали като прелюдия към електромобили или по друга причина, знае ли човек. Но конкуренцията се ожесточава много бързо, сега вече на два фронта – (разход на) електричество и бензин...

Но за целите на нашата ежедневна употреба, не е лошо да си изясним какво представляват плъгин хибридите и какво да очакваме от тях. В общия случай, за да се постигне приемлива крайна цена, коли от този нов тип коли получават "бюджетни" батерии – такива, които осигуряват малко електрически пробег (20-40 км). Така, зареждаемите хибриди се нареждат по средата между стандартните хибриди и електромобилите с удължен пробег. Ето едно примерно подреждане:

Марка/модел/тип Електро пробег
Toyota Prius стандартен хибрид 2-3 км
Ford Fusion плъгин хибрид ~30 км
Opel Ampera електромобил с удължен пробег ~65 км

ОК, подредихме ги, че да се виждат лесно разликите, сега да се върнем само на плъгин хибрид темата.

Разход и пробег на ток и бензин

Toyota Prius 2012. След като се наложи до такава степен, че вече се асоциира с понятието хибрид, след сума ти години продажби през 2012-та Toyota Prius най-сетне дойде и в плъгин вариант. Чудесно, пък и най-накрая с литиево-йонна батерия. Само че, слабичка, което провокира някои от големите "зелени" сайтове да използват определения като "леко разочароваща". Е, с няма и 20 км електро пробег, няма да крия, че съм леко съгласен Wink. Разходът е 2.48 л/100 км еквивалент на бензинов. А самият бензинов разход е средно 4.7 л/100 км (да, между 4.6 и 4.8) според {tooltip}EPA{end-link}Environmental Protection Agency{end-tooltip}. На сайта на агенцията обаче се публикуват и данни от потребители, които показват среден разход 4.1 л/100 км Eek.

Ford Fusion Energi 2013. Ford също реши да се пробва в новия сегмент и според отзиви пак от места като горните, при Fusion Energi усещането за електрическо шофиране е много по-истинско, отколкото при Toyota Prius. Пробегът не е много по-голям, обаче – става дума за трийсетина километра или, хайде, 35 с "по-гальовно краче"... Разходът на ток също е по-малък от този на Prius – новият Fusion Energi получи официален еквивалент на бензинов разход от 2.18 л/100 км. Максималната скорост на ток е около 135 км/ч. Разход на бензин в хибриден режим – 5/100 без значение градско или не Wink. За Fusion Energi не знаем, но с C-MAX хибридът на Ford имаше скандал в щатите. Защото и за него дават 5/100, но се оказа, че разходът е по към 6.5/100...

Honda Accord 2014. Това е най-новият играч при плъгин хибридите – първата кола, която покрива последните SULEV20 стандарти за емисии в Калифорния.

SULEV20, или "Super Ultra Low Emission Vehicle 20" поставя с една трета "по-чисти изисквания" от предишния стандарт, а плъгин хибридът на Honda покрива още отсега и изискванията за парникови газове за 2025 г. Зареждаемият Accord вече е на поточната линия (продажбите стартират на 15 януари) и бие дори Fusion Energi, при това не с малко – EPA определи официален еквивалент от 1.9 л/100 км за електрическия разход в града и 2.24 л/100 км извън. Колкото до бензина или иначе казано, в хибриден режим, разходът е точно 5/100 – навсякъде. Honda може да е по-добрият зареждаем хибрид, но още по-добър го прави фактът, че цената ($39,780) му не е по-висока от тази на Fusion Energi.

Поне за Ford е абсолютно ясно, че прави усилия да наложи на пазара директен конкурент на Prius. В електрическия разход и вътрешния обем засега успех като че ли има, но не и в разхода на бензин. Е, да Prius има по-малък двигател, но това не винаги означава по-нисък разход. Факт е, все пак, че Prius се справя невероятно и е една от най-продаваните коли, поне в Америка.

И все пак, след като имат електромотор и батерия, независимо от малкия разход, със сигурност ще искаме да използваме плъгин хибридите като електромобили. Очевидно най-добрата формула е, ако имаш до трийсетина км градски пробег ежедневно (или когато използваш колата), но и да са повече, определено ще се радваш на супер ниско харчене. Както и на магистралата. Като стана дума за нея това значи и по-високи скорости и интересното при Fusion, например, е, че може да се кара на ток със скорост до 135 км/ч, докато електро режимът на Prius е ограничен до 100 км/ч. За Accord не знаем.

Всичко това е чудесно, но по големите "зелени" сайтове и форуми има коментари от типа "Тия инженери мислят ли, като ги правят с толкова малко електро пробег, че не всички имаме гаражи". Точно в десетката, както се казва, а и ето че в Америка също си имат в някаква степен казус "електромобил пред блока". Наистина, 20-30 км (особено там) са нищо и електро пробегът се изпарява много бързо. Но като си паркираш след работа колата пред блока как точно ще я зареждаш? С кабел от балкона. Възможно, но едва ли?

С други думи, плъгин хибрид пълноценно биха могли да използват хора с определени възможности. Личен гараж, електро колонки на служебния паркинг или пък обществени в близост до местоработата и т.н. Ако не друго, малките батерии на плъгин хибридите се зареждат далеч по-бързо от тези на електромобилите, но все пак говорим за около час на стандартна електро колонка.

И в заключение, още нещо, свързано с плъгин хибридите. Обратно на останалите компании, Nissan започна с електромобил, но наскоро стана ясно, че до 2-3 години компанията смята да изкара на пазара няколко хибрида и плъгин хибрида. Дали са си дали сметка, че въпреки всичко е било прекалено рано за чист електромобил и няма как да стане без "преход"? Или пък всичко си е било планирано така от самото начало. Така или иначе плъгин хибриди на пазара ще има много в следващите няколко години, друг е въпроса дали ние тук в България, като любители на дизеловите коли, ще им обърнем нужното внимание. Показателно ли е, например, че блоговете за хибриди в eCars.bg не са много четени? Няма да разберем, ако не ни кажете (какво мислите за плъгин хибридите) Smile.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 3228 пъти Последна корекция Петък, 04 Януари 2013 11:30
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.