Print this page
Понеделник, 13 Февруари 2012 07:58

ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА!: Първи въпроси – първи отговори

От
Какво е електромобил, как се зарежда, консумация и безопасност

Ето какво - наистина дойде време за тази кампания - сега е момента да я започнем, разгърнем и направим ефективна и успешна. Ще публикуваме материалите на колкото можем повече места и за да ни станете партньор в ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА! просто ни пишете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. - ще се радваме да ви включим и да видим как помагате за отваряне на вратата за масова електрическа мобилност в България....

Първият инфо пакет от Национална информационна кампания ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА! е начален електромобилен ориентир. Даваме кратък отговор на някои от най-често задаваните въпроси за електромобилите и правим бързо сравнение на техническите показатели на електрическа и дизелова кола. Няма да ни притесните, ако искате да попитате нещо - пуснете ни имейл на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и нашият технически екип ще има грижата бързо да ви 'осветли'. Ето как стартираме:

Какво е електромобил?

Представете си стандартен автомобил, който вместо двигател с вътрешно горене има електромотор, а на мястото на резервоара - батерия.

Съвременен сериен електромобил е Nissan LEAF, който външно не се отличава по нищо от повечето автомобили.

Има и смесен вид превозни средства, наричани хибриди. Те се задвижват и с двигател с вътрешно горене, и с електромотор.

Батериите на някои хибриди може да се зареждат с електроенергия, което позволява изминаването на кратки разстояния (около 20 км) само на ток.

Каква е мощността на електромобилите, как ускоряват и колко 'харчат?

Параметър Електромобил Дизелов автомобил
Nissan LEAF Volskwagen Golf VI 1.6 TDi
Мощност 80 кВ (110 кс) 77кВ (104 кс)
Ускорение 0-100 км/ч 8.5 сек 11 сек
Комбиниран разход 2-3 лв/100 км 4.5 л/100 км ~ 10 лв/100 км
Пробег с едно зареждане 150 км 1,000 км
Цена €36,990* от 28,990 лв с ДДС**

* Цена валидна за Германия, където продажните на модела стартират от април

** Източник Volkswagen България

Nissan LEAF вече се продава в няколко други европейски държави на цени под обявената за Германия, където няма и (все още) дотации за покупка на електромобили, като тези в Англия и Франция, например, където има държавна отстъпка в размер на €5,000. В някои щати на САЩ, Nissan LEAF може да се закупи на цени от около $22,000, поради наличието и на федерална, и на щатска отстъпка.

Как се зареждат електромобилите?

Като повечето електрически устройства, електромобилите могат да се зареждат с кабел от обикновен контакт, свързан с електрическата мрежа или от обществени зарядни станции (електро колонки). Понастоящем нормалното зареждане отнема 6-8 часа, с възможност за 30 минутно зареждане от бързи зарядни станции. В близко бъдеще се очаква времето за пълно зареждане на батериите на електрическите коли да се изравни с това за пълнене на резервоарите на традиционните автомобили с течни горива. Някои държави вече правят това близко бъдеще реалност - наскоро Естония подписа договор за покупка и монтаж на 200 бързи зарядни станции с швейцарската компания ABB.

Безопасни ли са електромобилите?

На краш тестовете първите модерни серийни електромобили получават по 5 точки и отговарят на всички съвременни изисквания за безопасност. Volvo също се включи в 'демонстрациите', с тестове на електрическия C30, чиято батерия остава непокътната при челен удар. В САЩ Chevrolet Volt беше сериозно атакуван на медийно и политическо ниво заради няколко пожара, свързани с батериите, но в крайна сметка допълнителните продължителни тестове на Националната агенция  за безопасност на магистралния трафик потвърдиха безопасността на модела, а General Motors преоборудва всички продадени коли с усилен пакет за защита на батерията. Така произведен може да очаквате и Opel Ampera по-късно тази година на българския пазар.

Колко струват електромобилите и има ли такива на българския пазар?

На пазара у нас се предлагат няколко френски електромобила, като Citroen C-Zero, който и в момента може да купите от Автомотор Корпорация за около €29,000 без ДДС, с предстоящ старт на продажбите на други марки/модели от 2012 г., някои от които на цените на аналогичните традиционни варианти с двигатели с вътрешно горене. Ето повече информация за това, което може да очаквате през 2012 г.

Електромобилите нямат ауспух, но абсолютно 'чисти' ли са?

Електромобилите не изхвърлят въглеродни емисии в атмосферата при движението си, но са истински чисти само при зареждане с електроенергия, произведена от възобновяеми енергийни източници, като вятърни и слънчеви паркове или пък от ВЕЦ. На този етап 'замърсяването' или CO2 емисиите на електромобилите се измерват при източника на електрическа енергия - електроцентралите. Скорошно проучване в Китай например показа, че електрическите превозни средства може да са причина за дори по-големи замърсявания, отколкото конвенционалните, защото 95% от електроцентралите на страната работят на въглища и не разполагат с необходимите съвременни филтриращи системи. Когато електроцентралите са извън населени места въглеродните емисии са по-далеч от хората, но замърсяването на околната среда е все така факт. Обратно, както вече споменахме малко по-напред - при зареждане с възобновяема електроенергия електромобилите не са причина за генериране на никакви CO2 емисии. А най-добре се получава, когато зареждате от фотоволтаична зарядна станция като тази на А1 Лимитед и БИЕС ЕООД в Студентски град, където зареждането е не само с безплатна слънчева енергия, но инсталацията захранва с абсолютно чиста електроенергия и малък офис на една от компаниите в прилежащата сграда. Електромобилите наистина могат да бъдат абсолютно 'чисти'.

Това са някои първи насоки, които да ви помогнат да се ориентирате в света на електромобилите. Ако вече сте наясно с тези неща, значи имате още повече стимул да кажете на други какво знаете за електрическите превозни средства, а ние продължаваме утре с повече подробности по въпросите, с които стартираме днес.

Кампания ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА!

Прочетено 2495 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:49
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.