Print this page
Вторник, 21 Февруари 2012 09:55

ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА!: Недостатъци и решения

От

Кампания ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА!

При електромобилите има някак допълнителен смисъл да се говори за нещата със знак МИНУС, ако щете заради масовото използване на двата 'полюсни знака' при изобразяването на електрическите превозни средства. Плюс и минус в средата на гумите, някъде върху купето, в допълнителна картинка на батерия върху него - това се е превърнало в символ на електромобила. И понеже постоянно говорим за ползите и ефективността, които отговарят на знака ПЛЮС, на батерията има и МИНУС и без съмнение недостатъците на електромобилите трябва да са постоянно обсъждана тема - за да има прогрес...

Този пореден бюлетин от нашата кампания ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА! е повод отново да напомним каква е целта на инициативата:

Да популяризира електрическата мобилност с всичките й настоящи (и желани бъдещи) качества, като чиста, удобна и ефективна транспортна алтернатива, която да бъде развивана интелигентно и по начин, който да ни гарантира, че няма да се превърнем в нейни роби, каквито сме сега на петрола. С други думи, колкото повече алтернативни методи на задвижване (като енергия), толкова повече разнообразие, конкурентност и по-малко зависимост. Ето сега едно обобщение на недостатъците на съвременните електромобили...

Високи цени

Още в първия инфо пакет от кампанията направихме едно сравнение между електромобил и автомобил, което показва, че електрическият Nissan LEAF ще се продава на цена от €36,990 в Германия от април, докато базов Golf VI струва 28,990 лв с ДДС. Цената на най-известния Volkswagen нараства лесно с добавянето на 'екстри', но и 'натъпкан' той определено ще е по-евтин. Основна причина за (доста) по-високите цени на електромобилите до голяма степен са батериите, като най-скъпия компонент в електрическо превозно средство. Но, с последните стотина години посветени ревностно на двигателя с вътрешно горене, електрическите технологии на задвижване не бяха обект на особен интерес и логично докато в настоящето бъдат разработени по-добри варианти, цените ще бъдат високи, като при всяка нова технология, която си пробива път на пазара. Факт е, също, че даваният за пример Nissan LEAF е създаден от нулата като електромобил, което предполага съответните инвестиции. У нас в момента малко по-евтино (€35,000 с ДДС) електрическите Peugeot iOn/Citroen C-ZERO, които са обаче още един клас надолу и цените им определено са по-високи от тези на аналозите с ДВГ. Наистина, лесно е да смятаме това за недостатък, но има и едно много важно нещо - перспективата. Простата сметка показва, че за период от няколко години употреба цената се изравнява, заради много по-високите пътни и ремонтни разходи на конвенционалния автомобил. Наясно сме, че всеки гледа първоначалната цена, но повече далновидност не е излишна и с внимателна преценка се откриват неподозирани възможности.

Докато големите автопроизводители все още бавно набират скорост по пътя на електрическата мобилност, по-малки компании, занимаващи се с конверсия, вече предлагат професионални електромобилни решения. Такива в България все още имаме малко - единствените две про конверсии са дело на нашия технически партньор A1 Лимитед от Исперих, а на този етап, отново заради батериите, цените за професионално преобразуване на автомобил до електромобил са от порядъка на 20,000 лв. Изчисленията на колегите обаче показват, че при крайна цена от около 30,000 лв за конвертирана кола на няколко години още след първата година на употреба цената се изравнява с тази на аналогична неконвертирана кола. Втората им професионална конверсия - Nissan Micra - беше направена по проект с пълни замервания на всички показатели преди и след конверсията и повече за това ще намерите в предходната препратка.

Решения, обаче, се намират още сега. Renault, например, подхожда по друг начин към недостатъка, наречен висока цена, като предлага своите електрически модели на цена без батерията, която се отдава отделно на 48 месечен лизинг за около €75 на месец. Така, във Франция, Renault Kangoo Z.E., например, струва €20,000, но има и правителствена дотация за покупка на електромобили в размер на €5,000, което намалява цената до много по-приемливите €15,000 (плюс месечния лизинг на батерията).

Къс пробег

Връщаме се на сравнението между Nissan LEAF и Volkswagen Golf Tdi. Предпоследният ред от табличката в инфо бюлетина, за който по-горе ви напомнихме, показва 150 км пробег с едно зареждане за електромобила и 1,000 за дизеловата кола. Упс, победителят е ясен. И отново 'виновник' е батерията на електрическата кола - сегашните клетки не са в състояние да задържат толкова заряд, че да осигурят пробег като на икономичен дизел. Реално погледнато на пазара има само няколко изцяло електрически модела и като изключим Tesla Roadster, останалите имат пробег до около 150 км с едно пълно зареждане на батерията. Ако това е някакво успокоение, европейската статистика показва, че средния шофьор в ЕС изминава под 80 км дневно, което прави пробег от 150 км абсолютно достатъчен за повечето от нас. Не особено развитата зарядна инфраструктура допълнително възпрепятства дългите пътувания, но това се променя с бързи темпове - буквално всеки ден излизат новини за нови и нови договори, инсталации и развитие на мрежата.

Какво се прави по въпроса? Бързо решение още сега предлага калифорнийската компания Better Place, която вече има мрежа от станции за подмяна на изтощени батерии в Израел и Дания. С предлаганата от компанията услуга, срещу абонамент (с различни нива) получавате достъп до автоматизирани пунктове за подмяна на батерии, разположени на разстояния в рамките на пробега с едно зареждане. Представете си следната ситуация. Тръгвате от Бургас с електромобил, на Стара Загора отбивате на пункт за подмяна, където робот изважда изтощената батерия, поставя заредена и след 3 минути сте отново на път. Ммм, дори е по-бързо от зареждане с гориво. След това на Пловдив или Пазарджик повтаряте операцията и пристигате в София с няма и десетина минути прекарани в 'зареждане'.

Има и още. Само за няколко години Tesla Motors изуми света с постиженията си в сферата на личната електрическа мобилност, като започна през 2008 г. с базирания на Lotus шаси Tesla Roadster, с който спокойно може да изминете над 300 км с едно зареждане, при динамични характеристики от типа на 3.7 сек от 0-100 км/ч, но сега нещата се подобряват дори доста повече. Дългоочакваният Model S на компанията - седем-местен електрически седан, който трябва да слезе в продажба през лятото - ще се предлага с батерия за изминаване на до 500 км с едно зареждане, което вече определено е доста по-привлекателен параметър, отново, особено предвид динамиката на модела, чийто топ вариант ускорява от 0-100 км/ч за 4.5 секунди.

Продължително зареждане

Това вече може да се стори прекалено на мнозина, но засега е факт - зареждането на изброените по-горе модели от компактния клас отнема от 6 до 8 часа. Първата вълна от собственици на електромобили обаче не показва особени притеснения от този факт, защото електро коли се зареждат обикновено нощем, докато тафирата е по-ниска, а ние спим, и на сутринта са пак готови за нов пробег от 150 км. Отново, Tesla е пионер тук, предлагайки 4 часа за стандартно зареждане, колкото обещава и Ford за новия Focus Electric, а на пазара вече има и бързи зарядни станции (200 такива си поръча наскоро Естония), с които зареждането отнема 20-30 мин. Перспективата е до година две да има бързи зарядни станции за 5-10 минутно зареждане и с така представените доводи се надяваме да възприемете този недостатък като по-приемлив, с голям потенциал за бърза положителна промяна.

Зарядна инфраструктура

Вече стана дума, че у нас тях буквално липсва. Първата общинска колонка в страната монтира А1 Лимитед в центъра на град Исперих, в София има колонка на RWE в Павлово, вече седем нови места зареждане от Фулчарджър България, както и фотоволтаичната система на А1 и БИЕС ЕООД в Студентски град. Ясно е, че това е крайно недостатъчно за покриване на нуждите от зареждане, но вече направения прощапулник, очакваме много повече станции още до края на тази година.

Липса на шум

Парадоксално, но това предимство за някои може да е недостатък. Хората с увреден слух и зрение, например, няма да чуват почти безшумните електромобили, което крие потенциален риск за тяхната безопасност. Решението е също така парадоксално - опитвахме се да направим колите по-тихи, а сега трябва да им 'слагаме шум' - автопроизводителите предвиждат генератори на предупредителен звук, а Ford дори направи Facebook кампания по темата. Бърни Екълстоун пък настоя, че промяната, според която болидите от Формула 1 трябва да се движат само на електроенергия в пита от 2014 г. може да бъде смъртоносна, защото преминаващи механици може да бъдат блъснати от безшумно плъзгащ се болид. Моля ви, г-н Екълстоун, кой е толкова луд, че да пресича такава опасна зона вглъбен в мислите си, без да се оглежда...

Ето с тези неща е добре да сте запознати, когато става дума за електромобили и ако сме пропуснали някой недостатък кажете ни в коментарите отдолу или в нашия ФОРУМ, който тръгна съвсем наскоро и очаква вашите теми.

Кампания ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА!

Прочетено 2036 пъти Последна корекция Събота, 24 Март 2018 16:10
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.