Print this page
Понеделник, 11 Април 2011 18:31

По-евтини литиево-йонни батерии за електромобили! Как?

От
Литиево-йонна батерия за електромобил

Един от ключовите фактори за успеха на хибридните и Plug-In превозни средства очевидно е  по-ниската цена, а това основно е следствие от по-евтините батерии. Така че, какъв е потенциалът за намаляване на цената на литиево-йонните батерии?

С две думи, има много сегменти, в които е възможно цената на батерията да бъде намалена. Разработките на Townsend Group например в момента са концентрирани върху проучвания на различни материали за батерията, въпреки че материалът представлява само 10 % от нейната цена в хибридните коли и 20% в Plug-In хибриди.

От Townsend Group намекват за още допълнителни начини за намаляване цената при електрическите коли.

Общо, цената на батерията се формира от анода и катода – приблизително 1/3; останалото идва от електро-химически и електро-механични елементи: сепаратори, електролити, покрития и корпуса на клетката на батерията.

Като потребители пък ние можем да засилим интереса си към новите технологии, защото няма по-добър регулатор на пазара от негово величество потребителя. Масовото разпространение на електромобилите зависи до голяма степен и от настройката на хората към тях. Ако човек може да се лиши от някои неща в името на по-ефективни превозни средства и по-чист въздух реално ще получи много повече обратно, макар то да не е така видимо като огромен V10 двигател и осезаемо като "гърлен" ауспух звук.

Помислете за това!

Прочетено 3428 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:43
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.