Print this page
Сряда, 13 Април 2011 20:36

Google ще помага за строежа на най-голямата соларна кула в света

От
Google

След като от години управлява интернет, сега Google навлезе и в доходния бизнес със слънчева енергия, като обяви в своя официален Google блог голямата новина, че ще направи най-голямата си инвестиция досега (около $168 милиона) в строежа на най-голямата кула за производство на слънчева енергия в света.

Според блога, съоръжението ще бъде построено съвместно с Brightsource, в пустинята Мохаве, Калифорния (където Чип Йейтс вдигна 306 км/ч със своя електрически Swigz Pro Racing мотор) и се очаква да генерира изумителните 293 Мегавата чиста, слънчева енергия. Иначе казано, това е еквивалентът на 90,000 коли по-малко по пътищата за живота на кулата от 25 години.

Google вярва, че тази инвестиция не само ще помогне за осигуряване на чиста и надеждна енергия, но и ще намали разходите по бъдещи проекти.

Официално наречена Ivanpah Power Tower на Ivanpah Solar Electric Generating System (ISEGS), с която е снабдена, кулата се очаква да "порасне" до 137 метра височина и да използва 173,000 хелиостата, всеки с по две огледала. Конструиран от Bechtel, проектът е в ход от октомври 2010 и трябва да бъде завършен най-рано през 2013.

Освен това според Google това е само началото, а компанията вече е инвестирала над $250 милиона в проекти за добиване на чиста енергия, като скоро се очакват още големи новини. Компанията се надява, че инвестицията в Ivanpah ще подтикне допълнително развитието и разгръщането на тази обещаваща технология, окуражавайки други компании да правят подобни инвестиции във възобновяема енергия.

Не всичко обаче върви добре засега, заради твърденията на някои природозащитни организиции, че слънчевата енергия може да околната екосистема и нейните обитатели, сред които по стечение на обстоятелствата е и застрашен вид костенурки.

Прочетено 6810 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:38
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.