Вторник, 10 Май 2011 15:00

Компания обещава да замени батериите с ултракондензатори

От
Ултракондензатори срещу батерии

От години различни хора мислят за ограничаване или цялостно премахване на задвижваните с бензин или дизел коли за преминаване към електромобили. Ерата на захранваните с батерии електрически коли все още не е започнала "както трябва", но някои вече мислят дори за заместване на батериите с нещо друго: ултракондензатори...

Вече използвани в какво ли не от екраните, на които четете тази статия, до последните хибридни автобуси, кондензаторите могат бързо да се зареждат с електричество и също така бързо да се разреждат, като в същото време не губят зарядния си капацитет дори след сто хиляди цикъла на зареждане.

Nanotune, базирана в Калифорния новосъздадена компания смята, че е способна да замени литиево-йонните батерии с ултракондензатори в близко бъдеще. С инвестиции от $3 милиона, получени от подпомагащата нови компании Draper Fisher Jurvetson, Nanotune вече е разработила суперкондензатор, който може да задържа до 35 ват-часа на килограм, с планове за достигане на границата от 500 ват-часа на килограм. Когато компанията постигне тази цел, ще е задминала текущите литиево-йонни батерии три до четири пъти. Близко срочната цел на Nanotune е да достигне капацитет от 40 ват-часа до края на тази година.

Теглото на батериите е един от проблемите, с които производителите на коли се сблъскват днес. При Nissan Leaf например, първата масово произвеждана изцяло електрическа кола, капацитетът на батерията е ограничен и колата има пробег от средно само 120 километра, точно заради недостатъците на батерията.

Ултракондензаторите, от друга страна, са малки, леки и мощни и не се нуждаят от кой знае какво оборудване за охлаждане като батериите, което представлява сериозно предимство по отношение на сигурността спрямо литиево-йонните батерии. Дори Nanotune да успее да достигне само 100 ват-часа/кг, това ще бъде голяма крачка напред, защото заради теглото ултракондензаторите ще са много по-подходящи за използване в електрическите коли от батериите.

Цените на ултракондензаторите са все още "ултра", варирайки от $2,400 до $6,000 (около 8,000 лв) на киловат час. За да се конкурират със сегашните бензинови и дизелови коли, цената трябва да спадне на около $250 и има много голяма вероятност това да стане, съдейки по настоящите пазарни тенденции.

В крайна сметка, по отношение на ултракондензаторите винаги е имало обещания от различни компании, но те често не се спазват, а някои са се оказвали дори невъзможни. Да се надяваме, че електродите на Nanotune ще успеят да запълнят тази празнина и да направят ултракондензаторите реална алтернатива на батериите.

[Източник: Technologyreview]

Прочетено 4540 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:29
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.