Понеделник, 06 Юни 2011 11:00

ФВ пазарът надхвърли 21 ГВ през 2010 напук на рецесията

От
Производство на фотоволтаични панели

Най-вероятно повечето от вас, които се интересуват от електромобили и тяхното масовизиране, се досещат защо пишем и за наглед странични теми, особено енергийни и ако управлението на коли с ДВГ не провокира такова 'поведение', новите технологии при превозните средства имат много по-директна връзка със задвижващия елемент. Това е така, защото не веднъж сме казвали (и разбира се далеч не само ние), че електромобилите могат да са истински 'чисти' само ако се задвижват от възобновяема или чиста енергия и намираме за някак естествено да следим неща, като развитието на ВЕИ сектора и новите ефективни технологии (като например ФотоВолтаичните - така умело замаскирани с лаконичното ФВ в заглавието), вместо да пълним сайта с шпионски снимки и никому ненужна информация...

И като си говорим за възобновяеми енергийни източници, с публикуването на все повече надеждни данни за фотоволтаичните инсталации през миналата година, картината с растежа на 'соларния' пазар започва да се прояснява. Последната информация събрана от световните топ пазари е обобщена от EPIA (European Photovoltaic Industry Association) в нейната скорошна публикация, Глобална пазарна перспектива за фотоволтаиците до 2015 г. По всичко личи, че 2010 г. ще бъде запомнена като триумфален период на прогрес за слънчевата енергия в енергийния сектор. Кои обаче са водещите страни и дали тази тенденция на растеж ще се запази?

Официалните цифри показват, че в Германия, вече най-големия ФВ пазар в света, през 2010 г. са инсталирани нови ФВ съоръжения с мощност 7.4 ГВ. Италия е на второ място с 2.3 ГВ "свързан" капацитет, докато миналогодишните големи играчи бяха Чешката Република с 1.5 ГВ, Япония (1.0 ГБ), САЩ (0.9 ГВ) и Франция (0.7 ГВ). От EPIA казват, че тези страни, заедно с няколко малки, но разрастващи се пазари, формират цифрата от 17.7 ГВ, инсталирани през 2010 г. в световен мащаб, 13.3 ГВ от които в Европа. Тези данни означават, че в момента общият световен капацитет е в размер на 39 ГВ, при 22 ГВ година по-рано. Наистина впечатляващи цифри, но има вероятност да се съберат допълнителни данни, които да покажат, че миналогодишните инсталации са все още недооценени.

Въпреки че на национално ниво повечето цифри са актуални, данните идващи от Италия не са особено достоверни. Официалната статистика на италианската енергийна агенция GSE, осигурява по-детайлен поглед върху този непредвиден бум във фотоволтаичната индустрия миналата година. GSE потвърждава, че през 2010 г. са били инсталирани и свързани 2300 МВ кумулативен капацитет (за общо 3470 МВ, спрямо 1144 МВ само година по-рано). Но новините не свършват дотук: заради постановление, позволяващо закъснелите инсталации да се възползват от субсидиите за 2010 г., дори при свързване на по-късен етап (до първата половина на 2011 г.), миналата година са били инсталирани почти 4000 МВ повече, очакващи свързване. Това потвърждава, че около 6 ГВ в нов капацитет е инсталиран в Италия само през 2010 г. и това е смайващо осем-кратно увеличение спрямо 'скромните' 718 МВ от 2009 г. Всъщност, в момента свързаният капацитет на Италия е около 6000 МВ, с тенденция скоро да достигне 7 ГБ, независимо от настоящия застой в реални инсталации през 2011 г., предизвикан от оформилата се напоследък законодателна несигурност.

Какво означава това в глобален мащаб? С последните потвърдени от GSE цифри можем да заключим, че световният ФВ пазар реално е достигнал капацитет от 21 ГВ през 2010 г. - три пъти повече от регистрираните през 2009 7.2 ГВ. Струва си да се отбележи, че Германия и Италия осигуряват две трети от тази цифра, което прави индустрията силно зависима по отношение на енергийната политика от тези две страни. Заспалите гиганти като САЩ и Китай, с 900 МВ и 500 МВ съответно, все още съставляват по-малко от 10% от световния пазар. С темпо, немислимо само допреди 2 години, световният кумулативен ФВ капацитет се удвои само за година, от 22 ГВ в края на 2009 г. до 43 ГБ дванадесет месеца по-късно. Интересното е, че вследствие на това, докато слънчевата енергия все още допринася много малко за световната консумация на електричество, сега тя бързо си прокарва път в енергийния сектор за сметка на традиционните енергийни източници, особено на топ пазарите. В Европа, газовите заводи водят с 28 ГВ инсталиран капацитет през 2010 г., следвани от ФВ с (ревизиран) капацитет от над 17 ГВ и вятърните паркове с 10 ГВ (този сектор регистрира краткосрочен спад след няколко години на нестихващ бум).

Тогава какво да очакваме за 2011 г.? В момента ФВ пазарът е в малко подвеждащо състояние. Щедрите дотации не само надуха миналогодишния световен пазар до невиждани нива, изискващи нарастващ производствен капацитет от соларната и инверторна индустрия. Регулаторната свръх-реакция на повечето Европейски правителства, която доведе до солидни орязвания на субсидиите и крещящи ограничения в големите ФВ проекти сега означава, че ключови страни като Германия, Италия и Чешката Република едва ли ще реализират такова ниво на инсталации като миналата година: първите две може да спаднат до съответно 5 и 2 ГВ, докато чехите може да слязат до почти абсолютен застой. Този означава потенциална празнина от 8 ГВ само от тези три държави.

Ще могат ли други разрастващи се пазари да запълнят тази дупка (ако тя се отвори)? Едва ли. Сега в светлината на прожекторите са САЩ, Япония и Китай, готови бързо да увеличат своя дял от слънчевия пазар: но дори всеки от тези национални пазари да се удвои тази година, те могат да допринесат със 'скромните' 2.5 ГВ, общо.

На опашката са още страни, но техният пазарен дял или проектен растеж са такива, че нищо не може да помогне на спада на пазара през тази година, със стабилизиране и растеж от 2012 г. натам. Повечето компании за пазарен анализ няма да променят статистиките си от 2010 г. и вероятно ще добавят закъснелите инсталации от 2010 г. в Италия към цифрите за 2011 г., с което ще покажат изкривен, стабилен или дори слабо растящ глобален ФВ пазар тази година, в сравнение с 2010 г. (за пример вижте ФВ прогнозите на IMS). Това обаче няма да промени факта, че слънчевата индустрия (продаваща модули, инвертори и т.н.) ще изпадне в криза през 2011 г., последствията от която са лесно предвидими: натрупване на складови наличности, падане на цените и глобална консолидация. Всъщност, това вече се случва.

2012 и следващите години ще предложат много по-добър сценарий, със солиден глобален растеж, независим от политиките на отделни държави, а подвластен на раздвижване на улегналите пазари, последван от стабилни политики с ниски дотации и още по-евтина слънчева енергия.

[Източник: Clean Techies]

Прочетено 8632 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:24
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.