Четвъртък, 22 Септември 2011 16:30

НОВО: Всичко от IKEA, дори и електричество

От
Световен лидер за пример - особената грижа за опазване на околната среда, не е новост за IKEA

От три дни официално си 'имаме' IKEA в България, а от днес, водещият търговец на дребно в света за обзавеждане на дома, официално включва система за слънчева енергия, инсталирана на магазина в Йист Бей  в Емeривил, Калифорния.

Над 20.000 квадратни метра PV масив, концентрирал 538 кВт система, изградена с около 2394 панели. Програмата на IKEA Емeривил, ще произвежда около 760.300 киловатчаса чисто електричество годишно, което се равнява на намаляване с 578 тона въглероден диоксид (CO2), премахване на емисиите от 103 коли или за захранване на 64 домове годишно (изчислено с www.epa.gov/cleanenergy/energy-resources/calculator.html).

"IKEA има един безкраен цикъл на работа, много неща все още предстоят да се направят. Ние постоянно се запитваме как можем да подобрим това, което правим днес, за по-добро бъдеще. Оценяваме подкрепата на управляващата администрация на Емeривил, както и на партньорите ни в проекта - PG & E и Gloria Solar" - заявиха от управата на IKEA.

Тази инвестиция от IKEA за закупуване на собствена система за слънчева енергия, с фотоволтаични модули от Gloria Solar, ще намали въглеродния интензитет на електрическата мрежа. Това е 11 завършен проект за слънчева енергия за IKEA в Съединените щати. Допълнителни инсталации в момента са в ход на друго 'IKEA' място в Калифорния, както и още осем в източната част на САЩ. (Между другото, в с.Кабиле, Ямболско, предстои изграждането на доста голям фото-волтаичен парк, но за това - тепърва...).

За развитие, проектиране и монтаж на тази соларна система, IKEA се кооперира с Gloria Solar, част от операционната група компании, фокусирани върху фотоволтаичния бизнес в семейството на Solar E-Ton Group. Този проект е третата инсталация на IKEA в ареал от 110.000 квадратни километра, (иначе казано - колкото територията на България), обслужван от PG & E - комунални услуги, доставяне на природен газ и електрическа услуги на приблизително 15 милиона души в цяла северна и централна Калифорния.
Това са соларните панели на покрива на магазина, с който IKEA добива чиста енергия от Слънцето
"Развълнувани сме, как тази система за слънчева енергия, подпомага нашата ангажираност към устойчиво развитие ", каза Патрик Чоа, главен мениджър на магазин IKEA в Емеривил.

IKEA, черпейки от шведските си опит и уважение към природата, смята, че това може да бъде добър бизнес и отличен начин да се сведе до минимум въздействието върху околната среда. В световен мащаб, IKEA оценява всичките си обекти редовно, за възможностите за запазване на енергията, интегриране на иновативни материали в дизайна на продуктите; работи с Global Forest Watch за поддържане на устойчиви ресурси, а използваните материали - за рециклиране (хартия, дърво, пластмаса и т.н.); включва мерки за опазване на околната среда в строителството на сгради от гледна точка на енергийната ефективност и осветителни системи, рециклирани строителни материали, например за капандурите в складови площи, както и повторно използване на водата, ползвана за индустриални цели.

Родната IKEA е позиционирана на кръстовището на Околовръстен път и "Климент Охридски"/ Бистришко шосе / в София, на доста голяма площ - отлични предпоставки за някакъв сходен 'соларен' проект - стига да се намерят и партньори за начинанието. Очевидно, търговският лидер поддържа 'зелената' идея (преди време инвестира в турбини за вятърна енергия в Шотландия) и не пести усилия/средства в насоката.

IKEA се стреми да е "Улесняващият (подобряващ) живота магазин" и след основаването си в Швеция през 1943г, предлага обзавеждане на дома, с добър дизайн и функционалност, на ниски цени, така че по-голямата част от хората да си го позволят. С българската IKEA, магазините станаха повече от 320 - в 39 страни, включително 38 в САЩ.Световната компания за обзавеждане на дома, включва устойчиви усилия в работата си ден след ден и подкрепя инициативи, грижещи се за децата и околната среда.

[от:IKEA]

Прочетено 10944 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:22
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.