Понеделник, 23 Юли 2012 20:22

Гледай само как поевтиняват батериите, а пробегът расте!

От
evtini_elektromobilni_baterii_eos_energy

И да не го вярва човек, то просто се случва. Електромобилните технологии се развиват толкова бързо, че все по-често говорим за 2013-14-та, отколкото за 2017-18-та, например, когато става дума за сериозни подобрения. Мда, пак тези батерии...

Ако все още не знаете, повечето сегашни електро коли изминават до около 150 км с едно зареждане на батериите. Tesla Model S повдигна доста летвата с официално признат пробег от 427 км за топ версията, но това идва с определена цена. Точно там, в намаляване на цената, се цели Eos Energy Storage, която от 2013 г. ще предлага цинк-въздух батерии. След няколко години на лабораторни тестове, компанията вече има доказателства, че тази технология предлага добра енергийна плътност, при по-ниска производствена цена и по-малко вреди за околната среда. Какви са доказателствата? Ами, вие ще тръгнете ли да продавате нещо, без да сте убедени в качествата му Laughing?

Aurora 1000 технологията на Eos е подходяща както за индустриални така и за автомобилни приложенияи цената й е $160 на кВтч. Оп, що рече? Това си е 1/3 от цената на литиево-йонните батерии сега... А цинкът е в изобилие, лесно се добива и най-важното – не е токсичен!

Eos измерва Aurora 1000 с 10.000 зарядни цикъла или 30 години жизнен цикъл, при това с по-бързо презареждане от това на литиевите батерии. За употреба в електромобили компанията обявява цена от $12,000 за 70 кВтч батерия, осигуряваща пробег от 480 до 550 км. Първата цифра от пробега е по-важната, защото обикновено това е минимума според производителя и това би бил истински бум. На-мощната електромобилна батерия сега е на същия този Tesla Model S (Performance), за който стана дума в началото, но там говорим за 85 кВтч на цена вероятно около $40,000.

И всичкото това само на година разстояние! Най-интересно е сега дали някой от големите автопроизводители ще си хареса идеята, защото с такава батерия "електромобил се прави лесно" дето се вика Wink.

[От: Tech Vehi]

Прочетено 2723 пъти Последна корекция Понеделник, 23 Юли 2012 20:59
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.