Събота, 30 Април 2011 01:25

Сватбата на Уилям и Кейт – всичко друго, но не и 'зелена'

От
Кейт и Уилям в сватбена карета

Изискването на младата двойка - официално херцог и херцогиня от днес, 29.април - всеки от гостите на сватбата да засади по едно дръвче, като подарък за събитието, явно е внимателно обмислено.

Херцог Уилям и (вече) херцогиня Катрин пожелаха от своите гости да направят различни благотворителни дарения и да засадят разни видове фиданки, като сватбен подарък за паметния ден. Сякаш прогнозирайки количествата вредни емисии, които ще бъдат отделени в атмосферата от гостите на сватбата и града, младото семейство обърна внимание и на еко-темата.

Отношението към околната среда и стремежът за опазването й чиста, не са нещо ново за кралската фамилия, в която отявлен природозащитник и еколог е принц Чарлз. Данните от изследвания, които представи Британската Агенция за околната среда обаче, са наистина внушителни: 6765т парникови газове - толкова, колкото отделят 1230 домакинства в Лондон. Самолетите за гостите и феновете от чужбина, както и хилядите автомобили също ще оставят тежък въглероден отпечатък. Цифрата ще нарасне още при многото мероприятия, съпътстващи сватбата - енергопотреблението, процедурите по настаняване/престой/изпращане на гостите, приготовлението на хиляди обеди и вечери...

Похвално е желанието от страна на Кралския двор за запазване на максимално чиста атмосфера по време на празничните събития. Дори менюто бе еко-съобразно: сезонни храни и вина, а голяма част от украсата от естествени цветя и преработваеми хартии и материи. И въпреки че младоженците се качиха на едновековна карета, те изминаха част от маршрута си с автомобил, който според Агенцията е отделил в атмосферата 1.7 кг въглероден двуокис. Защо ли не използваха електромобил...

Кейт и Уилям в миг на щастие

На фона на усилията на кмета на Лондон, Борис Джонсън, да превърне града в столица на електроколите, сватбата на Кейт и Уилям можеше да е трамплин и за различни електро-инициативи. Кой знае - може и да бъде? Надяваме се да е така, на младоженците желаем щастливо царуване и...един електрически Rolls-Royce 102 EX?!

Rolls Royce Phantom 102 EX

eCars.bg

Прочетено 7674 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:01
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.