Print this page
Понеделник, 02 Май 2011 18:15

Toyota инвестира в безжична WiTricity технология за зареждане

От
WiTricity технология за безжично зареждане на електромобили

WiTricity, една от първите компании, представили безжични зарядни станции за електромобили на пазара, наскоро сключи сделка с Toyota. В резултат на сътрудничеството между двете компании, японският автопроизводител ще инвестира в американската технология и вероятно ще вгради 3.3 кВтч зарядно в бъдещите си зареждаеми (plug-in) хибриди, като добре познатия Prius например)...

Според компанията, технологията на WiTricity разчита на магнитен резонанс (не на електромагнитна индукция) за дистанционно доставяне на енергия с 90% ефективност. Това обаче са цели 10% разлика спрямо стандартния кабелен пренос на електроенергия, при който няма почти никакви загуби. И предвид факта, че електроенергията все още е доста по-евтина от горивата, загубата на 10% енергия може да не се окаже голям проблем за някои, предвид така желаната липса на кабел.

"Сега автопроизводителите представят първото поколение зареждаеми електромобили. След няколко години те ще представят второто поколение коли и това е нашата цел", коментира Дейвид Шац, директор бизнес развитие и маркетинг в WiTricity.

От друга страна, компанията се опитва да прецени дали от пазарна гледнат точна директното вграждане на безжичната технология в колата няма да е по-подходящо от продажбата на отделен продукт, който малцина биха купили. Разбира се, засега никой няма точна представа за реакцията на пазара на подобна тази технология, тъй като електромобилите са все още новост и няма яснота как системата би работила в реални условия.

Основана през 2007 след разбоботка в масачузетския университет, досега WiTricity е привлякла инвестиции на стойност $15.5 милиона от различни други компании и в момента произвежда технологии за всякакви браншове, включително за военни нужди. След като през септември 2010 Delphi Automotive и сега Toyota инвестираха в предприятието, от него със сигурност се очакват резултати, които със сигурност няма да закъснеят.

Разбира се, като във всички индустрии, стандартизацията е от основно значение за положителното развитие. Но, докато различните притежатели на технологии и потребители стигнат до заключението, че трябва да разполагат със стандартна опция за безжично зареждане, експериментите също ще имат своята важна роля. Кой знае, някой ден някой може (и вероятно ще) разработи по-ефективен метод за безжично зареждане, което дизайнерите да използват за по-модулен подход към нещата от сегашния..

Прочетено 1143 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:53
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.