Вторник, 10 Май 2011 08:00

Първа специализирана тарифа за електромобили в Англия

От
Схема за зареждане на електромобили на British Gas

Състезанието за пускане на първата във Великобритания енергийна тарифа специално за електрически коли стартира, след като миналата седмица British Gas и Npower обявиха планове да пуснат тарифи за нощно презареждане на коли.

Притежаваната от Centrica British Gas смята, че с новата й тарифа собствениците на електромобили биха плащали само по 1.25p (около 1.5 ст) на миля за зареждане на колите си, което ще им спестява около ?1,200 на година от зареждане на гориво при при пробег от 15,000 километра.

Говорител на компанията обяснявам че абонатите за тази тарифа ще получат и двупосочен смарт метър от British Gas, с който компанията ще може да наблюдава по кое време на деня се консумира енергия.

Тарифата дори ще работи като Economy 7 отоплителна тарифа, с 52% по-ниска стойност от тази на стандартната тарифа за нощно зареждане, но с 13% по-скъпа от дневната.

"Всеки собственик на електромобил, който зарежда нощем, ще спечели много с тази тарифа", според говорителя.

От British Gas казват, че тарифата ще бъде официално пусната в началото на 2012 и че очакват до 150 електромобилисти да подпишат договор по пилотната схема. Регистриралите се ще получат ранен достъп до тарифата, както и допълнителна отстъпка от сметките си за електроенергия в промо периода.

Тарифата е последната инициатива не British Gas в опита й да стане водещ играч в разрастващия се сектор на електромобилите, след скорошна сделка с Nissan, според която компанията става предпочитан доставчик за Nissan Leaf зарядни точки.

"Според нас секторът на електромобилите ще се разраства сериозно и това стимулира използването на смарт метри и соларни инсталации като част от цялата зелена инициатива", допълва говорителят на компанията. "В дългосрочен план виждаме и голям растеж за фирмените автопаркове от електромобили."

Обявената от British Gas тарифа за електромобили идва само дни след като притежаваната от RWE Npower също обяви, че планира пускането на нова тарифа за зареждане на електрически коли.

Говорител на Npower потвърди, че допълнителни подробности за тарифата ще бъдат обявени преди въвеждането й през юли, а компанията ще предоставя различни стимули на собствениците на електромобили, които решат да използват тарифата.

Той разкри също така, новата тарифа за електромобили, която също ще предлага по-ниски ставки за нощно зареждане, ще бъде обвързана с настоящата зелена тарифа, за да се гарантира, че електричеството за презареждане на електромобили отговаря като количество на възобновяемата енергия влизаща в мрежата.

Прочетено 1381 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:29
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.