Четвъртък, 14 Юли 2011 12:00

Renault и VINCI слагат електро колонки по магистрали в Европа

От
По магистралите и по някои основни кратки маршрути във Франция, ще бъде изградена зарядна инфраструктура за електромобили

Европейският магистрален оператор VINCI Autoroutes обедини силите си с Renault, за създаване на мрежа от зарядни станции, обслужваща електрическите превозни средства, движещи се по VINCI магистрали.

Това партньорство ще доведе до инсталирането на станции за зареждане на паркинги, където най-малко пет паркоместа ще бъдат заделени за електрически превозни средства. VINCI Autoroutes заяви, че неговите фирми ще изградят точно 738 (?!) 'електрически' паркоместа до 2013 г.

В допълнение, бързо зареждащата инфраструктура, ще бъде монтирана и в някои сервизни площадки директно на магистрала, предимно във Франция. Тази програма ще се фокусира върху отсечките във VINCI-мрежата, който най-често се използват при пътувания на кратки разстояния. Три от тези секции са Париж-Орлеан-Тур, Париж-Шартр-Льо Ман и от Арл до Монпелие...

На подобно място би било авантюра да поспреш да заредиш електромобила си
На подобно място би било авантюра да поспреш да заредиш електромобила си

VINCI планира да добави електрически превозни средства в автопарка си, с цел да извършва сервизното обслужване по магистралите си - от края на тази година.

Андре Брото, изпълнителен вицепрезидент на VINCI Autoroutes, коментира: "Партньорството с Renault показва, че ние сме решени да се утвърждаваме като основен играч в сферата на устойчивата мобилност, като предлагаме на клиентите магистрали, които са по-безопасни, по-лесни за използване и защитаващи околната среда, като в същото време насърчаваме и спомагаме за създаване на различен стил на шофиране."

VINCI и Renault са на път да създадат понятието еко-магистрала
VINCI и Renault са на път да създадат понятието еко-магистрала

Бернар Камбие, старши вицепрезидент на пазарния сектор за Франция, добавя: "Аз съм доволен от партньорството с VINCI Autoroutes, най-малко по две причини. Първо, ние демонстрираме, че електрическите превозни средства са подходящи и за междуградски пътувания по магистрала, при условие, че инфраструктурата за зареждане е на мястото си. Второ, VINCI Autoroutes избра Renault за електрифициране на своя автопарк. Това допълнително доказва уместността на нашата стратегия за предлагането на пълна гама от четири електромобила, насочени както към бизнес клиенти, така и към физически лица."

Ние пък сме доволни, че виждаме това да се случва на толкова ранен етап от разпространението на електромобилите, макар че реално точно такива инициативи и действия са нужни, за да стане факт това разпространение. Сигурни сме, че други компании и оператори много бързо ще последват примера на Renault и VINCI.

eCars.bg

Прочетено 2147 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:47
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.