Print this page
Понеделник, 25 Юли 2011 19:48

Португалия също напредва е-мобилно с 1300 зарядни станции

От
Зарядни колонки по MOBI-E проекта в Португалия

Всичко това много бързо се превръща в нещо като състезание между различни държави, някои от които са особено активни в изграждането на зарядна инфраструктура за електромобили, макар че идеята далеч не е 'състезателна', а по-скоро устойчива, най-вече по отношение на бъдещия личен транспорт. Ново партньорство между нестопанската организация Inteli и компанията Oracle има за цел да подкрепи инсталирането на 1,350 зарядни станции за електрически коли в Португалия...

Проектът е за монтиране на около 1,300 стандартни зарядни точни и 50 варианта за бързо зареждане в 25-те общини и по основните магистрали в страната, като част от MOBI-E проекта, чиято цел е да се електрическата мобилност да стане лесно достъпна и да се създаде стандарт за зарядна инфраструктура.

Както много индустриализирани страни, Португалия няма свои източници на изкопаеми горива, но за разлика от други, има успех по отношение на алтернативните горива и сега произвежда 43 процента от своето електричество от възобновяеми източници като вятър и вода.

Проектът ще помогне за намаляване на зависимостта на Португалия от изкопаемите горива и съответно за ограничаване на вредните емисии. В допълнение, в Португалия ще бъде построен един от заводите за батерии на Renault-Nissan, в подкрепа на разпространението на електрическите коли в Европа.

"Португалия води в направлението за осъществяване на електромобилното бъдеще и ние сме въодушевени да бъдем част от този пионерен проект. В световен мащаб по пътищата се движат около 800 милиона моторни превозни средства, които са основен източник на въглеродни емисии и затова развитието на електрическата мобилност е жизненоважно, ако искаме да изпълним 20-20-20 целите на ЕС — да намалим въглеродните емисии с 20 процента до 2020 г.", казва Бастиaн Фишер, вицепрезидент на Oracle Utilities.

Електромобилната инфраструктура определено набира скорост и ние очакваме още до края на 2011 г. други европейски държави да обявят старт на големи проекти в това направление. Разбира се за нас като българи е важно как ще се развият нещата у дома и една от целите на нашата мисия е да бъдем катализатор на идеи, разпространител на информация и да популяризираме ефективно всички аспекти на електрическата мобилност, с всичките съпътстващи инфо кампании и материали. Надяваме се през есента в България да има развитие на проект(и) за електромобилна инфраструктура.

Прочетено 1604 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:35
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.