Print this page
Неделя, 31 Юли 2011 08:07

Безжично зареждане на електромобили в движение

От
Безжично зареждане на концептуалния електрически Rolls Royce 102EX

Основен недостатък за реализирането на електромобили все още са вариантите за тяхното зареждане. Броят на зарядните станции по пътищата все още е далеч недостатъчен за предприемане на дълго пътуване, а вариантът да носите резервни батерии също по-скоро в сферата на желанията или невъзможностите. Картината обаче не е толкова сива и притесненията по отношение на зареждането ще стават все по-малки. Стъпка в тази посока е направена от британска фирма, с изобретяване на нова технология, която позволява на електрическите коли да черпят енергия от пътната настилка, дори в движение. За момента технологията се разработва основно за състезателни коли, но в процес на развитие, компанията се надява да я пригоди и за стандартните пътища...

Разработена от HalolPT, която си партнира с Drayson Racing Technologies за този проект, тази нова система използва индуктивен пренос на енергия за презареждане на електрически коли чрез вградени в пътната настилка предаватели, без използването на каквито и да било кабели. По този начин батерията на колата ще може да се захранва продължително по време на пътуване.

Според Пол Дрейсън, съосновател на Drayson Racing, новата HaloIPT технология ще промени тотално нещата, защото няма да има нужда да зареждаме кабелно с часове.

Остава само да се вградят предаватели в пътищата... Wink

[От: Ecofriend]

Прочетено 1680 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:32
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.