Петък, 12 Август 2011 08:00

Най-после SAE стандарти за зареждане на електромобили

От
J1772 конектор за зареждане на електромобили И сред цялата разправия около стандартизирането на електрическите коли, два SAE International стандарта за електромобили се оказаха сред първите пест, добавени от {tooltip}SGIP{end-link}Smart Grid Interoperability Panel - Смарт грид панел за оперативна съвместимост{end-tooltip} в неговия Каталог на стандартите. Стандартите, подкрепени от над 90% от членовете на SGIP, отразяват националните стандарти с висок приоритет, необходими за снабдяването на модерната и енергийно-ефективна електрическа мрежа с безпроблемно оперативно съвместими компоненти. SGIP, базирана на консенсус група от над 675 обществени и частни организации беше създадена от {tooltip}NIST{end-link}National Institute of Standards and Technology - Национален институт по стандарти и технологии{end-tooltip}, за да координира развитието на смарт грид стандарт в САЩ...

SAE International е водеща организация за разработване на стандарти, определена от NIST за изготвяне на "Стандарти за оперативна съвместимост при зареждаемите електрически превозни средства."

Два SAE International стандарта са включени в Каталога на стандартите на SGIP:

  • J1772: SAE Проводим заряден накрайник за зареждаеми хибридни електрически превозни средства – Този стандарт описва физическият конектор използван за свързване на електрическо превозно средство с електрическата мрежа и уточнява такива параметри като размери, функции и конфигурации на входящия порт на превозното средство и свързващия се с него проводящ елемент. Стандартизирането на конектора позволява на използването на едно и също зарядно оборудване за електромобили, намалявайки потребителските разходи и увеличавайки потребителското доверие и възприятие. Този стандарт важи за зареждане от енергийни източници на променливо напрежение (домашни контакти), като текущо наличните в типична офис или жилищна сграда. В настоящия момент този стандарт се преработва, за да обхване новия конектор за бързо право токово зареждане, което ще намали времето за зареждане на електромобили от часове на минути.
  • J2836/1: Интерфейси за комуникация между зареждаеми електрически превозни средства и електро преносната мрежа – Този стандарт описва електронната информация, която превозното средство ще обменя с мрежата по време на процеса на зареждане с електро преносната мрежа чрез създаване на интерфейси за комуникация между зареждаемото превозно средство и електрическата преносна мрежа, за енергиен трансфер и други приложения. С информацията, получена с въвеждането на този стандарт, електрическите компании ще могат да разработват програми, които позволяват на потребителите да зареждат своите превозни средства на по ниски цени извън пиковите часове.
В по-напреднал етап Каталогът на стандартите ще съдържа стотици консенсусни стандарти и ще бъде важен източник на знания за всички, ангажирани по някакъв начин с електрическата мрежа, включително електрически компании, производители, потребители и регулатори.

"Нашите акционери са изключително заинтересовани от интелигентната мрежа, заради нейната инфраструктура, нужда за зареждане на хибридни и електрически превозни средства", обяснява Джак Покржива, директор по глобални стандарти за наземни превозни средства в SAE International.

Техническите комисии на SAE International за наземни превозни средства направляват транспортната индустрия на превозните средства в разработването на стандарти за осигуряване на по-защитени процеси и практики за ефективно въвеждане на хибридни/електрически превозни средства. Общо 24 SAE International комисии по електрифициране на наземни превозни средства с над 780 членове са разработили 46 стандарта и работят по още 30 нови стандарта.

Повече за начините, по които SAE International работи по предизвикателствата на транспортната свързаност ще намерите на електрическия портал на организацията на адрес http://www.EVSAE.COM.

SAE International е глобална асоциация на над 128,000 инженери и свързани технически експерти в аеронавтиката, автомобилната и тежкотоварната индустрия. Основните компетенции на SAE International са постоянно обучени и доброволно разработване на стандарти. Благотворителното подразделение на SAE International е SAE Foundation, която подкрепя много програми, включително A World In Motion® и Collegiate Design Series.

Това е наистина чудесна новина - да видим първа стандартизация за зареждане на електромобили. Предстои още много работа и разработване на множество стандарти, за които ще ви уведомяваме своевременно.

Източник: SAE International

Прочетено 1594 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:22
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.