Сряда, 14 Септември 2011 13:26

RWЕ дава решението за наистина бързо зареждане на електро коли

От
Супер бързата Combi-Station зарядна станция за електромобили на RWE

Дори да се наложи да почакаме, да заредим догоре резервоара и след това да има няколко човека на касата, всичко това би ни отнело не повече от 10-15 мин на бензиностанция в днешно време. Електромобили идват, някои са вече и в България, но с не особено напредналите технологии за обществено зареждане, кой би се радвал на отнемащо 30 минути 'бързо' пълнене на батериите. Наистина, хората се нагаждат лесно към доброто, бързото и ефективното и никой не иска да поглежда назад. Но няма и нужда, защото вече не една и две компании работят по истински бързо зареждане на електромобили, такова, което ще отнема до десетина минути. А може би дори пет...

Германският енергиен гигант RWE се е заел със задачата, наречена супер-бързо зареждане на електрически коли и за целта на щанда на Brabus на Автосалон Франкфурт 2011 RWE Effizienz GmbH демонстрира Combi Station, която освен конвенционалното зареждане с променливо напрежение (AC), предлага и улра-бързо правотоково зареждане (DC). Какво прави RWE на щанда на Brabus - ами, метнете едно око на супер електро изпълнението на германската тунинг компания на Mercedes-Benz E-Class и ще видите логото на участващата в проекта RWE върху колата.

На автосалона има не една и две електро коли и те определено могат да се зареждат в домашни условия и макар че хората, които ще ги купуват на днешните все още високи цени вероятно имат гаражи, значението на обществената инфраструктура за зареждане е все така огромно за възприемане и разпространение на електрическите коли. Това е и причината да се интересуваме от всички зарядни станции и да предоставяме и на вас тази важна информация, защото колите се движат с енергия и когато инфраструктурата за доставка на тази енергия липсва или е все още твърде оскъдна, в тази посока трябва да се положат много колективни усилия.

В техническо отношение, въпросната Combi-Station на RWE осигурява 20 пъти по-бързо зареждане на модерните електрически коли, отколкото от стандартен домакински електро източник. Двутерминалната станция идва и с нова директна система за лесни разплащания с {tooltip}EC{end-link}Express Card{end-tooltip}, кредитни карти и дори с SMS съобщения. Combi-Station, зареждането на електрическа кола е почти като да напълните резервоара с бензин на сегашната си кола. И докато си вземете чаша кафе, отново сте готови да се върнете на пътя", обяснява Инго Алфеус, председател на борда на директорите на RWE Effizienz GmbH. "Ето защо концепцията е особено подходяща за монтиране на зарядна инфраструктура за електромобили на бензиностанции и паркинги. По-голямата част от следващото поколение електрически коли ще бъде технически оборудвано за бързо зареждане, за което ще бъдат нужни съответните зарядни системи."

По отношение на правотоковото зареждане, Combi-Station поддържа японския стандарт CHAdeMo и колите с такива портове ще могат да се зареждат с до 50 кВ мощност на зарядната станция, в която променливото зареждане се превръща в правотоково и остава само енергията да се разпредели между отделните клетки в батерията на колата. Това прави възможно зареждането на батериите на съвременните електромобили до 80% само в рамките на 20 минути, а на станцията има опции за избиране на период от 10, 20 или максимум 30 минути като времетраене на зареждането.

Електрическите коли, които не поддържат CHAdeMo стандарта се зареждат с до 22 кВ мощност и променливо напрежение. За тази цел Combi Station е оборудвана с трифазна 400 волта връзка, чрез която батериите могат да се зареждат все така до осем пъти по-бързо, отколкото от стандартен контакт. Ако е оборудвано с такава технология, електрическото превозно средство може да се зареди напълно в рамките на час.

Плащането с мобилен телефон или банкова карта е насочено към голяма обхват от клиенти и не е обвързано с никакви договори. С тази система може да си платите зареждането моментално, а клиентите на RWE-Autostrom могат да се възползват от Plug & Charge стандарта, който представлява система за автоматична идентификация на клиента, която позволява достъп до всички свързани със зареждането данни чрез интелигентен зареждащ кабел. Просто трябва да включите електрическата си кола, след което идентификацията, процесът на зареждане и плащане стартират автоматично. Това определено звучи много добре и не ще попитаме колегите от Ренърджи България, които свързваме с буквичките RWE, какво знаят по въпроса.

Практично по германски, понеже е разработена предимно за обществено ползване, Combi Station е проектирана интуитивно и е много лесна за използване. Всички функции на правотоковото зареждане са достъпни от 10-инчов екран с опростено меню. За вашата сигурност, в съответствие с международните стандарти за сигурност и защита на потребителите, станцията прекъсва моментално зарядна процес в случай, например, на издърпване на зарядния конектор. Освен всичко друго, станцията може да прави и автоматична проверка на колата, така че едва ли ще има нужда от въвеждане на каквато и да било информация.

И въпросът, който мнозина ще зададат - произходът на електроенергията. На всички RWE зарядни станции, електрическите коли могат да се зареждат с екологично добита 100% чиста електроенергия, генерирана от възобновяеми източници.

Чудесна работа - остава да се информираме кога и как ще стигне до България. Това се надяваме да разберем от Ренърджи и разбира се, да го споделим с вас.

[Източник: Прес съобщение IAA]

Прочетено 1534 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:33
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.