Събота, 24 Септември 2011 23:24

ЕС ще хармонизира зареждането на електромобили от 2017 г.

От
Единен стандарт за зареждане на електромобили се очаква от 2017 г.

Макар че процесът ще бъде дълъг, търговската асоциация на автопроизводителите ACEA, изготвя изчерпателен набор от правила за стандартизиране зареждането на електрически превозни средства. Обединеното браншово предложение ще позволи употребата на един тип конектор, независимо от марката на превозното средство, доставчикът на електроенергия или държавата.

Препоръките на бранша обхващат цялата верига на обществената зарядна инфраструктура и зарядните портове на електромобилите, включително комуникацията между тях, както за бавно, така и за бързо правотоково или променливо зареждане. Щом препоръките бъдат одобрени от съответните стандартизиращи органи, автопроизводителите ще започнат да интегрират одобрените стандарти в своите производствени цикли...

ACEA набляга на нуждата от разделяне на предстоящата времева рамка на две основни фази: период до одобрение на свързаните стандарти (Фаза 1); и период след приемането на свързаните стандарти с необходимия гратисен период за въвеждане в сила (Фаза 2). Настоящото споразумение по препоръките покрива и двете фази, отнася се за леки и лекотоварни превозни средства и обхваща само зареждане с променливо (AC) и постоянно (DC) напрежение.

Фаза 2 предвижда единно решение на ЕС, позволяващо прилагането на глобални стандарти за зареждане, което ще доведе да ограничаване на технологичните решения на пазара. Съгласуваните правила за Фаза 2 следва да се прилагат при производството на нови типове превозни средства от 2017 г. нататък, казват от ACEA. Така браншът ще разполага с необходимото време за прилагане на тези нови решения в бъдещите програми за разработка на превозни средства и да направи необходимите настройки в инфраструктурата.

В съответствие с {tooltip}EU-US TEC{end-link}Transatlantic Economic Council{end-tooltip}) обсъжданията, ACEA представя глобална дефиниция за входящ порт на превозни средства, като ключова стъпка към глобално решение, позволяващо просто превключване между американски и европейски стандарти.

По отношение на свързващите типове/режими и превозно средство/мрежа комуникацията, ACEA приема следните ключови принципи и препоръки:

  • За Фаза 2 решение (т.е. от 2017 г. за всички нови типове превозни средства), ACEA предлага Тип 2/Тип 2 Комбо да се използва в ЕС като стандарт за AC/DC зареждане и от страна на превозните средства, и от страна на обществената зарядна инфраструктура, стига да покрива националните стандарти за безопасност.
  • Единично, опростено решение не е подходящо за превключване между американски и европейски стандарт, каро се имат предвид оперативните условия (например, разликите меджу мрежите и мощността на електроенергията, която тече по тях). Стандартизацията на свързващия отвор е солидна основа за реално глобално решение. Предлаганата свръзка улеснява замяната на Комбо 1/Комбо 2 решения и ще доведе до значително опростяване на зарядните механизми за потребителите и до намаляване на производствените цени за бранша.
  • Към настоящия момент не се предвижда директна връзка превозно средство - мрежа.
  • Предпочитаната широколентова ({tooltip}PLC{end-link}Power Line Communication{end-tooltip}) комуникация между електромобила и свързващото оборудване ({tooltip}EVSE{end-link}Electric Vehicle Supply Equipment{end-tooltip}) трябва да е ISO/IEC 15 118 съвместима.
  • Ако в бъдеще се осъществи директна връзка електромобил - мрежа, тя трябва да отговаря на международен стандарт (който предстои да бъде дефиниран, но трябва също така да е налице съвместимост поне с ISO/IE C 15118).
  • Международните стандарти ISO/ IEC 15 118 и IEC 61851-23/-24 следва да покриват комуникационните нужди на повечето режими на зареждане.
  • Като комуникационна технология, ACEA решава да концентрира всичките си усилия върху IEEE 1901 Profile Green PHY на CPLT/PE, с настояване за допълнителни тестове за затвърждаване на това направление.
  • За безжична комуникация, браншът избира PLC технология. Безжични решения следва да се разработват допълнително в бъдеще и ще представляват специфични фирмени решения и бизнес планове.

Авто индустрията лобира за въвеждане на новите типове превозни средства от 2017 г. и по този повод генералният секретар на ACEA, Иван Ходац, казва:

Това е голяма стъпка напред към по-широко въвеждане на зарежданите с електроенергия превозни средства в Европа, която проправя пътя към хармонизирано решение в световен мащаб. Ние призоваваме ЕК, стандартизиращите органи и компаниите, изграждащи инфраструктура да възприемат тези препоръки и да изчистят неразрешените проблеми възможно най-скоро.

Според ACEA, стандартизацията на връзката между електрическата мрежа и зарежданите с електроенергия превозни средства е една от предпоставките, които могат да помогнат на електрическата мобилност да достигне значим пазарен дял. Понастоящем се използват множество решения, което води до сегментиране на пазара в отделните държави.

Проект за глобален стандарт за заряден порт на електромобили
Проект за глобален стандарт за заряден порт на електромобили

Повечето акционери допускат реалистичен пазарен дял за зарежданите с електроенергия превозни средства в рамките на 3 до 10% от продажбите на нови превозни средства в периода 2020 го 2025 г., в зависимост от това колко бързо ще бъдат решени първите предизвикателства, смятат в ACEA.

Членове на ACEA са BMW Group, DAF Trucks, Daimler, FIAT S.p.A., Ford of Europe, General Motors Europe, Jaguar Land Rover, MAN Truck & Bus, Porsche, PSA Peugeot Citro?n, Renault Group, Scania, Toyota Motor Europe, Volkswagen Group, Volvo Cars и Volvo Group.

[От: ACEA]

Прочетено 1953 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 11:22
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.