Вторник, 06 Декември 2011 08:00

Какво следва: еко GSM-и от био-разградими материали

От
Мобилни телефони, изработени в голяма част от еко материали

Посоката, в която целият свят отива, е зелена. 'Бъди зелен' е новата световна мантра. Световни автопроизводители създават електрически и хибридни модели, които ние опитваме максимално обективно и подробно да ви представяме.

Едва ли има област, която не е била докосната от тази благородна идея. Хора от всевъзможни сфери искат да допринесат за един по-чист и устойчив свят по всеки възможен начин и така се стига до изобретяването на свръх-модерни високотехнологични продукти, като например еко мобилни телефони. Доста от съвременните електромобили и прототипи на тези, които ще видим в близко бъдеще, разполагат с интерфейс, пригоден за работа и управление от мобилни телефони. А какво по-еко от това, самият телефон да бъде произведен изцяло от зелени (не на цвят) материали?!

Тъй като мобилните телефони отдавна са неизменна част от живота ни, а и доста от потребителите притежават дори повече от един GSM апарат, налагането и използването на тези природосъобразни мобилни телефони със сигурност ще окаже положителен ефект върху околната среда, дори и да не е огромен.

Ето ви една идея за 'съставките' на мобилния телефон
Ето ви една идея за 'съставките' на мобилния телефон

Но я си представете да имате: електромобил, еко-телефон, грижа за околната среда - много по-малко дим, вредни емисии и всякакви отрови...Е, ще има ли някой по-зелен от вас?

Използването на токсични или опасни за околната среда материали не е необичайно при производството на мобилните телефони. В действителност, един обикновен мобилен телефон включва доста сериозен процент от токсични материали, които са доста вредни за околната среда. Повечето от тези GSM апарати са не-рециклирани, което води до около шестдесет и седем хиляди метрични тона токсични отпадъци в целия свят, ежегодно!

Необходима е промяна!

Стандартните мобилни телефони са трудни за разглобяване и по този начин, изключително нисък процент от общия брой мобилни апарати, излезли от употреба всяка година, отива за рециклиране, което води до замърсяване на околната среда и нанасяне на щети. Ето защо е изключително важно час по-скоро вниманието ни да се насочи към екологични мобилни телефони, направени от био-разграждащи се материали.

Дървото определено е 'по-еко' от пластмасата, но и дърветата трябва да пазим
Дървото определено е 'по-еко' от пластмасата, но и дърветата трябва да пазим

С производството на такива телефони ще намаляват парникови газове, а самите устройства имат по-дълъг живот, спестяват енергия и са лесни за рециклиране, което помага в борбата срещу изменението на климата и глобалното затопляне. Ако се работи сериозно и за намаляване на вредния за хората SAR показател, оптимизацията ще бъде още по-ефективна.

eCars.bg

Прочетено 17485 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:08
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.