Print this page
Четвъртък, 29 Декември 2011 14:14

Електро колонки по бензиностанциите?!? Май да!

От
Електро колонки на бензиностанции

По-рано тази година в един от малкото ТВ репортажи у нас, посветени на електрическата мобилност, на въпрос на репортер, служител на столична бензиностанция отговори, че "ние имаме готовност да монтираме зарядни станции за електромобили на обекта". Не сме сигурни до каква степен реално има такава готовност, но приемаме положително такава нагласа, а тя показва и че (ако я има наистина), петролните компании и оператори отсега се ориентират към добавянето на електро колонки. Може би малко известен факт е, че British Petroleum, например, инвестира около $700 милиона във вятърни паркове и това е друга (голяма) индикация за преориентирането (макар и на заден план) още отсега...

Та, идеята за превръщането на бензиностанциите в зарядни станции за електромобили, с преминаване през 'хибриден' период като че ли полека придобива глобален отенък. В Англия, например, броят на действащите бензиностанции е намалял почти три пъти и поставянето на електро колонки на обекти за зареждане с гориво има смисъл. За това съдим и по ставащото сега в Япония, където група от четири компании започва да работи точно в това направление.

Cosmo Oil, Idemitsu Kosan, JX Nippon Oil и Showa Shell Sekiyu KK планират монтажи на зарядни станции за електрически коли на 27 различни бензиностанции в първите три месеца на 2012 г. Още по-интересното е, че на тези зарядни колонки няма да се плаща самото зареждане - вместо това ще се купува месечен абонамент на стойност 3,000 йени (около 58 лв по днешния курс) за неограничен брой зареждания с електроенергия. Иначе казано, всеки, който се присъедини към новата мрежа, наречена "EV Service Station Network", може да зарежда своя електромобил на всяка от съответно оборудваните бензиностанции (колко странно звучи само) в Токио и Канагава.

Добре е, че у нас има индикации за подобна нагласа, да видим какво развитие ще има по-въпроса през 2012 г. Може пък и да го провокираме Wink.

[От: Green Car Congress]

Прочетено 2561 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:50
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.