Петък, 24 Февруари 2012 11:00

Зареждане на електрическите коли с нова, 'умна' технология

От
Новата система за интелигентно зареждане на електромобили е разработена съвместно с Volvo

Вторият по-сериозност проблем, свързан с електромобилите (след ограничения пробег), е продължителното време и ангажимента за зареждане на батерията. Появиха се разработки за бързи и свръх-бързи зарядни електро колонки (така наречените пет-минутни станции), които ще се наложат като стандарт за зареждаща технология неминуемо. Софтуерът, който обслужва този тип зареждане, също се доразвива постоянно, в стремеж да се улеснява потребителя, но и да се информира постоянно за време, ниво и цена на заряда...

Институтът Виктория и обществената компания Energi в Гьотеборг, Швеция, съвместно с Volvo и Ericsson, разработват нов проект за интелигентна система за зареждане на електрически коли. Наречен ELVIIS (идва от 'електромобилна интелигентна инфраструктура'), проектът има за цел да разработи смарт-система за контролиране, измерване и заплащане на електричеството при зареждане на електромобил, на което и да е място.

Изследователският проект има за цел да създаде мобилна връзка при електрическите превозни средства и да идентифицира и премахне пречките за използването им в ежедневието.

При използване на прототипна система, водачът може да локализира мястото за зареждане посредством GPS и предварително да настрои времето и определената сума на сензорния екран или дистанционно чрез смартфон или таблет. Посредством мобилната мрежа, колата се свързва с електрическата мрежа и определя схемата за зареждане, за да може да поддържа оптимално използването на мрежата, както и за най-изгодната цена на електроенергията. Всяко неволно прекъсване на процеса на зареждане се съобщава директно на водача чрез мобилния му телефон и системата изпраща стойността на всяко зареждане в личната сметка за комунални услуги на собственика на колата.

Смартфоните ще се ползват активно при контролиране на електромобилното зареждане
Смартфоните ще се ползват активно при контролиране на електромобилното зареждане

В ограничено производство, за проекта е използван - като тест кола - Volvo C30 Electric. Чрез интегриран 7-инчов цветен сензорен екран, зареждането става гладко, само с докосване с върха на пръста на водача. През настоящата година пет електрически C30 ще се използват за тестване и оценка на технологията.

Умните технологии ще позволяват дистанционен контрол на заряда за ЕПС
Умните технологии ще позволяват дистанционен контрол на заряда за ЕПС

"Нашата основна идея е, че не е необходимо собственикът на електромобил да жертва някоя от екстрите, които очаква от един луксозен автомобил", казва Ленарт Стегланд, вицепрезидент на 'Електрически задвижващи системи' на Volvo Car Corporation. "Тази интелигентна технология за зареждане във всеки контакт и автоматично заплащане чрез личната сметка за електричество, е отличен пример за това как правим всичко възможно, за да е по-лесна ежедневната употреба на електромобилите от клиентите," допълва Стегланд.

Системата ще е съвместима и ще допълва собствената комуникационна система на Volvo, наречена Sensus.

Масовото разпространение и употреба на смартфони и таблети и у нас, най-сетне ще се оправдае в по-голяма степен, след навлизането на електромобилите и прилагането на подобни системи за 'умно' зареждане - и без това, към момента, повечето от потребителите ги ползват за слушане на музика, снимане и Facebook-чат, например...

Прочетено 2293 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:43
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.