Print this page
Понеделник, 16 Април 2012 00:15

20 мин. зареждане за 80 км побег – приемате ли за бързо това?

От
burzo_zarezhdane_elektromobili_20_min_ingeteam

Сред основните проблеми и пречки за бързо навлизане на електромобилите в ежедневния ни транспорт са ограниченият пробег с един заряд на батерията и последващото го зареждане, на което обикновено отнема между 4-8 часа. За всеки е ясно, че това е сериозна спънка и доста клиенти заявяват намерението си за покупка на електромобил едва след като тези проблеми бъдат отстранени. Представяли сме вече различни предложения на производители за станции за бързо зареждане – сега идва ред на Ingeteam, които предлагат зарядна колонка, която 'си свършва работата' само за 20 минути!

'Да намалим времето за зареждане на електромобилите'

Компанията Ingeteam е разработила технология, предвидана да изпълнява бързо зареждане на електрически превозни средства. Прототипът, показан в Мадрид, дава възможност да се сведе зареждането до само 20 минути. Зарядната станция е на базата на индустриален стандарт CHAdeMO и първите бройки са планирани за продажба в началото на тази есен.

{tooltip}DC{end-link}Direct Current{end-tooltip} или постоянното правотоково бързо зареждане, ще направи възможно да се намали времето за зареждане в пъти. За посочените като пример 20 минути, зарядът, който батерията ще приеме, ще е достатъчен за пробег от 80 км, сравними с 5 часа, необходими за зареждане с наличните сега системи.

Новите зарядни станции са предназначени за инсталиране и употреба на места със засилен трафик и също така на стратегически места, като по този начин се насърчава по-широкото използване на електрически превозни средства с предлагана на подобрена възможност за зареждане.

Новият модел електро колонки ще има изцяло нов дизайн, което представлява 'скъсване' с двата по-ранни модела на фирмата – IngeRev® за града и на IngeRev® за гаража. Това се дължи на факта, че новият IngeRev® е по-голям по размер, за да поеме силовата електроника – област, в която Ingeteam е световен лидер. Трифазен AC-вход трябва да се адаптира и трансформира в DC-изход от зарядната колонка към превозното средство.

От Ingeteam вече са продали повече от 500 зареждащи колонки с променлив ток, инсталирани в цяла Испания и в други страни. Компанията има екип от 15 специалисти, които отговарят за разработването на технологии за бъдещи зарядни станции.

Chademo standartd
Така изглежда конекторът по стандарта ChaDeMo

'Значението на CHAdeMO'

{tooltip}CHAdeMO{end-link}CHArge DE MOve{end-tooltip} е асоциация, създадена от някои японски компании и която в момента има над 170 членове по целия свят. "CHAdeMO" е търговската марка за бързо зареждане на метода, разработен от Асоциацията и предложен като индустриален стандарт за зарядна инфраструктура за електрически превозни средства. Това е съкращение за "CHarge de MOve", eдин вид 'зареждане в движение' на английски език и е игра на думи с японската реплика "O cha demo ikaga desuka", което означава "какво ще кажеш за чай по време на зареждането" Sealed.

'IngeRev пробег'

Новата IngeRev® с бърза система за зареждане, е част от пробега на колите с електрически режим на задвижване. Ingeteam предлага два други модела колонки с променлив ток за зареждане, а именно IngeRev® City, предназначени за пътната мрежа с обществен достъп, и IngeRev® Garaje за стенен монтаж в частни гаражи или обществени паркинги. И двата модела се отличават с атрактивен дизайн, редица 'вандалоустойчиви' мерки за защита за здраво закрепване на кабела и система за заключване, за да се предотврати отстраняването от 'неоторизирани потребители'. Сигурността на зареждането се гарантира също така от допълнителна оперативна автономност на системата в случай на прекъсване на захранването.

Пореден нов продукт в електромобилния сектор, в частност – изключително важната зарядна инфраструктура. Изглежда решение за бавното зареждане ще се намери сравнително 'бързо и безболезнено', а за нас, потребителите, остава задоволството от напредъка и улеснението при ползване на електромобилите. Само трябва да преценим дами 20 мин за 80 км е бързо и достатъчно

[От: evwind]

[Снимка: Ingeteam]

Прочетено 1610 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 22:55
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.