Print this page
Сряда, 14 Ноември 2012 12:33

Кога в Практикер ще има 30 видa зарядни за електромобили?

От
zariadni_stancii_elektromobili_ceni_magazini
Зарядни устройства за електромобили - да ги очакваме ли скоро в магазините в България?

Като всички други устройства и зарядните станции за електромобили ще влязат масово в магазините.

Във всяка държава пазарът е различен. Това е съвсем нормално, предлагането и възможностите са различни. Затова не е чудно, че на сайта на щатския гигант Home Depot има избор от цели 30 зарядни устройства за електромобили. Въпросът за нас е кога те ще започнат да се появяват и в магазините в България. А Практикер е просто, за идеята...

Имаме си много вериги, за офис и канцеларски материали, за строителни, за дома, за градината и още. Това, което нямаме са електрически коли. Много са малко. Това е и причината в тези вериги да не се предлагат зарядни устройства за електромобили. Ще кажеш, в Америка имат много електро коли и затова има съответно голям избор от "зареждачки". Е, и там, на фона на общия брой, електро колите са все още много, много малко. И все пак, разнообразието от зарядни вече е огромно.

Това разбрах от Green Car Reports – ако търси да си купи такова устройство там, и влезе на сайта на Home Depot, човек ще намери варианти от най-евтиния Schneider Electric EVlink 30 амперов уред за вътрешна употреба от 1-во поколения на цена $749, та чак до Siemens SEVD2021 на чийто етикет се мъдрят впечатляващите $9,815.

Каквото и да има по средата между тези две устройства, важното е, че само за година броят на предлаганите артикули от този тип в Home Depot се увеличил от само пет на цели тридесет. Просто цяла камара производители са влезли е тази ниша, макар че вече грам не е ниша, за да се позиционират още отсега за огромния пазар на електрическата мобилност, който се задава в следващите години.

За мен е извън всякакво съмнение, тогава, че и у нас ще се случи същото - родни и външни компании постепенно ще започнат да предлагат своите зарядни и други устройства за електромобили и те неминуемо ще влязат в големите вериги. Дали ще е Практикер, Баухаус, Бриколаж или АлатиПловдив), както и други наши магазини, там очаквам всеки да може да си избира зарядно устройство за гаража, паркинга пред офиса или за където му трябва.

zarezhdane-na-elektromobili-ikeaОпределено ще е удобно и на нашата ИКЕА да има такива зарядни устройства

А, и хич не на последно място – със зарядните за електромобили спокойно можем да се кооперираме. За апартаментни комплекси или офис паркинги разходите може да се поделят между живущите или компаниите, което значително ще облекчи и може много да ускори покупката на специализирани устройства. Пък и с възможността за регистрирането им в националния заряден локатор, за да могат да ги ползват и други при нужда и наличност, нещата определено стават атрактивни и интересни. Ей, най-после малко истинско социално раздвижване хич няма да ни се отрази зле, нали Smile? Както и да има обществени зарядни станции на огромните паркинги на всичките тези магазини, че докато си пазаруваме, да можем да "сложим" и някой и друг километър в батерията. На мен ми звучи супер и го очаквам с нетърпение. А ти?

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 1967 пъти Последна корекция Сряда, 14 Ноември 2012 14:33
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.