Четвъртък, 29 Март 2012 09:37

На бързите зарядни станции цените им падат (много) бързо

От
Бърза зарядна станция за електромобили ABB Terra SC

Когато преди година стартирахме eCars.bg, който днес навършва една, цените на бързите зарядни станции на бяха никак въодушевяващи, а зареждането не чак толкова бързо. Бързо обаче започнаха да падат цените на тези все още нови устройства за зареждане на електромобили и ако преди говорехме за стряскащи цени от типа на 30-40 хиляди – има ли значение от валутата – днес нещата вече са далеч по-атрактивни. Nissan определено зададе тон в развитието на електрическата мобилност с масовия електрически LEAF, но електро колите предполагат много повече гъвкавост и защо тя да не се оползотворява? Компанията реши, че цените на бързите зарядни станции са твърде високи и пусна своя бърза електро колонка на цена от $10,000, след което за капак реши да подари 400 от новите устройства на Европа...

ABB пък не подарява, а продава такива и един много голям клиент за компанията се оказа естонското правителство, което реши да закупи 200 бързи зарядни станции от компанията. ABB очевидно е основен играч в направлението, но Nissan просто свали твърде много летвата и вече няма връщане назад, затова швейцарският консорциум отвръща на удара с нова бърза "бюджетна" зарядна станция на име Terra Smart Connect (SC). Според компанията новата колона за правотоково зареждане ще подобри значително работния модел за монтаж на бързи зарядни станции за електромобили из Европа. Добрата новина е, че не говорим за някаква концепция, която предлагат сега, а ще произвеждат през 2015 г. – доставките на Terra SC ще започнат през втората половина на 2012 г. на цени от €9,988 за малки количества.

 

Бързата Terra SC
Бързата Terra SC

 

Технически Terra SC е разработена за удобно бързо зареждане на търговски обекти и офис сгради. За разлика от някои други бързи зарядни, Terra SC използва широко разпространения 3-фазен 32A вход, което елиминира нуждата от скъпо мрежово преоборудване. Станцията има стандартни CHAdeMO връзки и доставя до 20 кВ мощност при 50 A и волтаж в диапазона 180 – 500 V. Предвид "работната" насоченост на системата, освен стандартната версия ABB ще пусне на пазара и специален вариант за компании с големи автопаркове, който включва и два интегрирани порта за стандартно зареждане (2 x 3.3kW, 16A, 230V) в рамките на 8 часа, за зареждане на до три коли наведнъж.

Някои от съвременните станции за зареждане изглеждат много добре от гледна точка на дизайн, но не бива да забравяме, че тези устройства са предназначени за обществена употреба и трябва да са доста здрави. Така изглеждат добре защитените електро колонки на нашия технически партньор A1 Eco, които в момента може да видите на щанда на компанията на изложението за Възобновяема енергия и енергийна ефективност в Интер Експо Център в София. ABB също не прави компромис в това отношение и новата Terra SC станция ще бъде защитена стандартно с кутия от неръждаема стомана и ще си има 8-инчов сензорен екран, чрез който ще получаваме достъп до функциите за интелигентна свързаност на Terra зарядните системи на ABB.

И понеже говорим за дизайн – цените намаляват и дизайнът определено ги следва – от ABB казват, че устройството може да се монтира бързо и лесно на почти всяко място благодарение на по-малкия си размер и опростените подови и стенни връзки, за максимална ефективност при използване на наличните пространства.

Зарядна станция от A1 Eco
Зарядна станция от A1 Eco

Като потребители повечето от нас се интересуват от самите функции на устройствата и в тази връзка Terra SC e уеб-свързана зарядна станция, оборудвана с пълен набор от комуникационни функции, включително дистанционна помощ, управление и обслужване, както и интелигентен софтуер за надстройване. Сред ключовите опции са RFiD и PIN код оторизация, интерфейс за таксуване за паркинг оператори и уеб-базиран модул за статистика с данни за всеки потребител, осигуряващи статистика за използване на мрежите. Комуникационният комплект на ABB поддържа всички настоящи и разработвани в момента бъдещи стандарти в рамките на една мрежа.

Terra SC допълва портфолиото от налични решения за бързо зареждане на ABB. Terra 51 и мулти-порт системата Terra Base Station 100.2 се монтират основно по магистрални отсечки за 15-30-минутно зареждане, но Terra SC е по-изгодно решение за места, на които прекарвайки по няколко часа можем да си позволим и стандартно (бавно) зареждане, с възможност за използване на бързата функция при нужда. Така погледнато зареждането на Terra SC станция определено ще е подходящо за фирмени автопаркове, оператори на големи флоти от автомобили, паркинги, рент-а-кар компании, доставчици на зарядна инфраструктура за електромобили и крайпътни и градски търговски центрове.

Чудесна работа, но ние подкрепяме повече българското производство на A1 Eco и други наши компании, разбира се, и още веднъж, днес и утре може да видите електро колонките на A1 Eco на изложението в Интер Експо Център. Там е и българското електрическо Audi A2 на компанията, което определено предизвиква голям интерес и около него постоянно има учудени питащи посетители. Идете и вижте и вие Smile.

[От: Green Car Congress]

Прочетено 2870 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 23:07
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.