Вторник, 21 Септември 2010 01:59

Смартфон приложение измерва замърсяването на въздуха

От
Visibility показва замърсяването на въздуха

Толкова ли е замърсен въздухът навън днес или нещо на вас ви се привижда? Ако имате Visibility приложение на вашия Android смартфон, може да разберете. Просто снимайте небето и в резултат ще получите съобщение с информация за замърсяването на въздуха на мястото, на което се намирате. Така не само ще разберете дали да се приберете вътре, но и ще допринесете за научното разбиране за за местното замърсяване на въздуха.

Visibility е експериментално приложение на инженерния факултет Viterbi към Университета на Южна Калифорния. То работи благодарение на нещо наречено "мъгливи аерозоли". Това са микроскопични части от прах, газове от двигатели, пушек и други материали, които замърсяват въздуха. Тяхното наличие в атмосферата определя количеството на пропусканата светлина, която пък формира "смог пейзажа", който виждаме.

Visibility app екрани

Visibility изпраща небесната снимка, която направите в черно-бял формат до централен компютър, заедно с данни от GPS-а на телефона, компаса и акселерометъра. Компютърът сравнява стойността на осветеност на небето от снимката с алгоритмични модели за специфично време и координатите, на които данните от телефона показват, че е направена снимката. Ако небето на снимката не е толкова светло, колкото трябва да е според модела, значи определена част от слънчевата светлина не преминава през атмосферата, заради блокиращите я мъгливи аерозоли. Тогава компютърът не само ви изпраща сведение за нивото на замърсяване на въздуха, но и съхранява информацията (без личните ви данни) за последващо създаване на карти на замърсяване на района.

Когато правите снимки е важно на насочвате правилно камерата към небето. За това ще ви помага насочване на екрана, с чиято помощ ще позиционирате телефона правилно чрез акселерометъра, който се грижи за определяне на точния ъгъл. Важно е също така снимката да покрива максимална част от небето, но тази настройка не е контролирана електронно и зависи от вас.

Visibility е тествано на няколко места, включително близо до станция за наблюдения на замърсяването на въздуха в Лос Анджелис и показанията са били идентични. В момента приложението е достъпно за безплатно изтегляне и изследователите се надяват, че много хора ще го използват, за да се направят подобрения следствие на мнения и отзиви. Предстои пускане и на iPhone версия на приложението.

Прочетено 2842 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:45
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.