Print this page
Събота, 09 Април 2011 15:00

Електромобилите – удобни и ефективни

От
Detroit Electric Car

Зареждане на Detroit Electric Car - 1919г. Почти един век, електроколите са пренебрегвани - за сметка на тези с горивни двигатели, но сега това се променя и е на път да се преобърне като  тенденция.

Електрoколата се захранва от електрически мотор, вместо двигател. Електрическият автомобил (известен също като електрическо превозно средство или EV ) използва енергия, съхранена в акумулаторни батерии, които се презареждат от общата електроенергия на домакинствата. За разлика от хибридните автомобили, които работят с гориво и използват батерия и мотор за подобряване на ефективността, електрическа кола се захранва само от електричество.

Назад във времето, електромобилите не са били широко приети поради ограничения пробег с едно зареждане; дългото време на зареждане и липсата на ангажираност от автомобилните производители да произвеждат и търгуват с електромобили. Това се променя. С подобряването на технологията на батериите, успоредно с увеличаване на съхраняваната енергия и намаляване на разходите, започна усилено производство и въвеждането на ново поколение електрически автомобили.


ЕФЕКТИВНОСТ: Електрическите автомобили не произвеждат вредни емисии от ауспуха, намаляват зависимостта ни от петрола и са по-евтини за експлоатация. Разбира се, процесът на производството им за момента не е много евтин, но плюсовете са неоспорими и е въпрос на много кратки срокове да се постигне по-добра оптимизация в производствения процес. Вредите, които ще спестим на природата и самите нас, са огромни.

Друг фактор е УДОБСТВОТО: Зареждането вече става вкъщи, пред офиса, в паркинга на търговския център, ресторанта или фитнес-залата. Последните разработки позволяват пълно или частично зареждане за все по-кратко време. Забравяме за смяна на масло; чакане на някой, който да ни отвори резервоара за зареждане с гориво; избирането на конкретна бензиностанция; притеснението за некачествени горива...

Електрическите мотори развиват най-високият въртящ момент от място - в смисъл бързо (и тихо) - нула до 60 пъти ускорение!

Прочетено 1261 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:45
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.