Print this page
Четвъртък, 21 Април 2011 13:00

Денят на Земята – що е то?

От

Всяка година, 22 април отбелязва годишнина от раждането на модерно природозащитно движение през 1970.

Пик на хипи културата в САЩ, 1970 донесе смъртта на Джими Хендрикс, последният албум на "Bridge Over Troubled Water" на Simon & Garfunkel. Протестите бяха ежедневие, но каузата на беше спасяването на планетата. Започва Виетнамската война, бойкотирана в национален мащаб, а четирима дори губят живота си по време на протест в Kent State University.

По онова време огромните американски V8 седани поглъщаха жадно оловен бензин. Индустрията бълваше пушек и вредни газове без притеснения от законови последствия или критикуващи публикации. Замърсяването на въздуха се възприемаше като миризмата на просперитета. "Околна среда беше понятие, което се появяваше повече във викторините, отколкото по вечерните новини.

Денят на Земята 1970 обърна всичко това наопаки.

Идеята за Ден на Земята дошла на основателя й Гейлорд Нелсън, впоследствие сенатор от Уисконсин, след като той станал свидетел на пораженията от масивния нефтен разлив в Санта Барбара, Калифорния през 1969. Вдъхновен от студентското антивоенно движение, той осъзнава, че ако може да впрегне тази енергия за нарастващо обществено осъзнаване по отношение на замърсяването на въздуха и водата, това би провокирало влизането на защитата на природната среда в дневния ред на политиците. Сенатор Нелсън обявил идеята за "национално ограмотяване за околната среда" пред националните медии; убедил Пит Маклоски, консервативен републиканец, да му стане съмишленик; и наел Денис Хейс за национален координатор. Хейс събрал национален екип от 85 асистенти за представяне на събития из цялата страна.

В резултат, на 22 април, 20 милиона американци излезли по улици и паркове, за да демонстрират за чиста и незасегната природа в огромни шествия из цялата страна. Хиляди колежи и университети организирали протести срещу замърсяването на околната среда. Групи, борещи се срещу петролни разливи, замърсяващи фабрики и енергийни заводи, липса на канализация, токсични отпадъци, пестициди, магистрали, загуба на диви животни и потушаване на пожари на открито изведнъж осъзнали, че споделят едни и същи ценности.

Денят на Земята 1970 постигна рядко политическо единомислие, с подкрепа от републиканци и демократи, бедни и богати, граждани и фермери, магнати и трудови лидери. Първият Ден за Земята довел до създаване на Агенцията за защита на природната среда на САЩ (United States Environmental Protection Agency) и приемането на актовете Чист въздух, Чиста вода и Застрашени видове. "Беше залог на сляпо", спомня си Гейлорд, "но проработи".

Ден на Земята: Историята на едно движение

С наближаването на 1990, група природозащитни лидери иска от Денис Хейс да организира друга голяма кампания. Този път Денят на Земята става глобален, мобилизирайки 200 милиона души от 141 държави за повдигане на въпроси, свързани с опазването на околната среда на световно ниво. Денят на Земята 1990 осигури мощен тласък на усилията за рециклиране в световен мащаб и помогна за организирането на 1992 United Nations Earth Summit в Рио де Жанейро. Събитието също така подтикна президента Бил Клинтън да награди сенатор Нелсън с Президентски медал за свобода (1995) -- най-високата почест, с която се удостояват цивилни граждани в САЩ -- за ролята му като основател на Деня на Земята.

Към края на хилядолетието, Хейс се съгласява да оглави друга кампания, този път посветена на глобалното затопляне и нуждата от чиста енергия. С 5,000 природозащитни групи в списъка от рекорден брой от 184 страни, достигащи до милиони хора, Денят на Земята 2000 обедини еуфорията от първия Ден на Земята с международната активност на Деня на Земята 1990. Събитието използва интернет, за да организира активисти и включваше използване на вериги от "говорещи барабани", пътуващи из селата в Габон, Африка, а стотици хиляди хора се събраха пред National Mall във Вашингтон. Денят на Земята 2000 изпрати силно и ясно послание, че жителите на света искат бързи и решителни действия за произвеждане на чиста енергия.

По подобие на 1970, Денят на Земята 2010 дойде във време на огромни предизвикателства за природозащитната общност. Отричащи промените в климата, добре подплатени лобисти за петрола и разделени природозащитни групи засенчиха с говоренето си каузата на прогреса и промяната. Въпреки тези предизвикателства, за своята 40-та годишнина, Денят на Земята затвърди събитието като мощна отправна точка, с която хората могат да демонстрират своята съпричастност. Мрежата Ден на Земята събра 225,000 души пред National Mall за Климатичен поход, с вече 40 природозашитни действия по пътя към целта на 2012 - A Billion Acts of Green®, с начална инициатива за засаждане на 1 милион дървета от режисьора на Аватар Джеймс Камерън и утроен брой онлайн членове до над 900,000 съмишленици.

Включете се и вие!

Прочетено 1260 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:27
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.