Print this page
Сряда, 11 Май 2011 10:00

14 май 2011 — национален ден на природните паркове

От
Национален ден на природните паркове

Те не могат. Ти можеш

"Нека заедно се погрижим за 11-те природни парка на България, защото дивите животни няма да свършат тази работа."

Взети заедно, 11-те природни парка на България представляват най-голямата защитена територия в страната. Те са най-посещаваната запазена природа у нас. Но дали ги пазим достатъчно? И как всеки може да помогне?

Това е записано на интернет страницата на WWF.BG точно под същата снимка. И като призив е пределно ясно и мотивиращо...

Затова всяка година WWF в партньорство с GLOBUL Green и администрациите на 11-те природни парка в България организира Национален ден на природните паркове. Тогава всеки може да се включи в почистването им и освежаването на туристическата инфраструктура. За най-работливите има и награди.

През 2011 г. Националният ден на природните паркове ще се случи в събота, 14 май. Вижте сборните пунктове и началните часове на акцията за всеки един природен парк.

Природата не е даденост. Ето защо GLOBUL Green за трета поредна година подкрепя  международната природозащитна организация WWF в акцията за почистване и опазване на 11-те уникални български природни парка и разхубавяването на местата за туризъм и почивка в тях…

Заедно можем да направим добрите идеи реалност

Ако те е грижа за природата, се присъедини към хилядите доброволци на 14 май 2011 г. – Национален ден на природните паркове в България. Избери най-близкия природен парк до твоя град, за да се включиш в:

  • почистването на туристически маршрути - пътеки, поляни, речни корита;
  • обновяването на местата за отдих и маркировката;
  • поставянето и възстановяването на информационни табели.
Няма нужда да носиш нищо друго освен ентусиазъм и добро настроение, защото всичко необходимо за почистването (найлонови чували и ръкавици) са осигурени от организаторите.

Не пропускай и забавната програма и томбола с различни награди за най-активните природозащитници след като приключим с чистенето.

Карта на националните паркове

Бъдещето е в парка

В България има 11 природни парка, които са най-голямата защитена територия в страната. Беласица, Златни пясъци, Персина, Сините камъни, Шуменско плато, Българка, Русенски лом, Рилски манастир, Врачански балкан, Странджа и Витоша са посещавани годишно от стотици хиляди туристи. За да бъдат запазени във възможно най-естествения си вид, в природните паркове  няма система за събиране на отпадъците, защото:

  • организирано сметосъбиране има само в населените места;
  • природните паркове не са градски градинки, а защитена територия, която опазва редки и застрашени растителни и животински видове , както и  уникални пейзажи;
  • природните паркове обхващат големи територии защитена природа, от които боклукът трудно може да бъде изнесен;
  • в природните паркове контейнери за боклук има само край хижи, заведения и други сгради. Събирането на отпадъците е задължение на собствениците, които заплащат за изнасянето им;
  • диви животни, като мечката например, могат да се приучат да се хранят на места, в които се оставят хранителни отпадъци, и така да се създадат конфликтни и дори опасни ситуации;
  • дивите животни лесно могат да разнесат боклука през нощта, даже ако е изхвърлен в кошче през деня.

Това означава, че всичко, което занесеш в природните паркове, трябва да вземеш обратно със себе си. Защото, захвърлен на скришно място в храстите или под първия по-голям камък, с времето боклукът замърсява почвата и водата, и така вреди на всички живи същества.

България наистина е райско кътче и ако искаме природата да продължи да живее, а уникалният двестагодишен чинар с внушаваща 4-метрова обиколка и 23 метра височина (намира се на 17 км. от Варна в Природен парк „Златни пясъци”) да продължи да дава сянка за отмора на туристи от цял свят, трябва да действаме. Сега!

Фактите говорят
Ако знанията ти за 11-те природни парка се изчерпват с Витоша, виж какво WWF има да сподели по въпроса тук.

[Източник: WWF.BG; Globul]

Прочетено 3650 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:26
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.