Събота, 14 Май 2011 13:00

Полезно и ефективно: гориво от въглероден двуокис

От

С намаляване от запасите на петролни горива с всеки изминал ден, учените по цял свят се опитват да намерят заместители и други източници на горива. Екип от учени от Центъра за изследване на чиста енергия към университета на Британска Колумбия работят върху процес, при който въглероден двуокис може да се преобразува в гориво...

Според Дейвид Уилкинсън, изпълнителен директор на Центъра за изследване на чиста енергия, изхвърляният от заводите въглероден двуокис може да се комбинира с вода за производството на метан, метанол, мравчена киселина и други горива. Основният проблем в този процес е, че той изисква много енергия, защото въглеродният двуокис има много стабилна молекула, която е трудна за разбиване. Учените планират да използват слънчева енергия, за да генерират реакцията.

Концепцията зад този процес е да се използват електроди, изработени от листа от титаниев окис, покрит с паладий, мед и други материали, които играят ролята на катализатори и с помощта на слънчева енергия въглеродният двуокис да се преобразува в използваеми горива с помощта на вода. Този процес реално ще премине в енергиен цикъл, при който произведеното гориво ще изгаря, разпадайки се отново до въглероден двуокис и вода като остатъчни продукти.

Понастоящем учените се сблъскват с проблем със създаването на микроскопично малки структури в катализиращия материал, които всъщност са в състояние да извлекат желаното количество гориво при процеса. В момента NASA също използва подобен процес в космическите мисии Gemini за производство на вода от въглероден двуокис в кабина.

Това изследване, ако бъде успешно, ще помогне за елиминирането на значителна част въглероден двуокис от атмосферата. Както всички знаем въглеродният двуокис е основен парников газ и редуцирането му със сигурност ще помогне за контрола на глобалното затопляне.

Учените планират първо да тестват процеса в малък обем и ако успеят да постигнат задоволителни резултати, технологията ще бъде въведена в експлоатация в заводи, отделящи големи количества въглероден двуокис.

[Източник: vancouversun]

Прочетено 1871 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:18
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.