Вторник, 17 Май 2011 12:00

2000 км с един резервоар – има ли такава случка?

От
Skoda Fabia GreenLine 2000 км с един резервоар

И днес, десетина години след старта на модела, не малко Audi A2 1.2 TDI все още кръстосват пътищата, а ако моделът не ви напомня с нищо за себе си, версията с автоматична скоростна кутия беше така умело разработена, че разходът на гориво в градски условия е само 3 л/100 км дизел. Какво обаче може да постигне още под-добре резултати? Ами... една хубава ?koda Fabia GreenLine II...

Със световния шампион по икономично каране Герхард Платнер зад волана, втората генерация Fabia GreenLine измина 2006 км с един резервоар гориво при пътешествието на австриеца от родната му страна до Дания и обратно. Стартирайки от Райте, Австрия, Платнер шофира до Бов, Дания, с рекордно постижение от 2,2 л/100 км, при официалния разход от 3,4 л/100 км.

За свой маршрут Платнер избрал най-дългата германска магистрала, A7, с намерение да регистрира рекордно нисък разход, който обикновено автопроизводителите демонстрират в различни концептуапни коли, чиято съдба не е да стигнат до производствената линия.

Коментирайки успешния преход, д-р Екхард Шолц, шеф на техническото развиите в ?koda Auto, казва: "Ние работим усилено, за да намалим разхода на гориво в нашите коли. Основната цел на тези усилия е да предложим ефективна технология във всички наши модели на достъпни цени и нашата втора генерация GreenLine модели определено покрива тези изисквания. Fabia GreenLine показва какво може да се постигне с комбинация от фина технология и икономично шофиране."

Пътуването е преминало под наздора на International Police Motor Corporation (IPMC), която запечата резервоара на Платнер преди потеглянето му от Ройте.

Герхард Ппатнер възкликва: "GreenLine моделите на ?koda са идеални за икономично шофиране. При сегашната цена на горивата, това е важно не само за портфейла ви, но и за ограничаване замърсяването на околната среда. С разход доста под официално обявената норма, аз искам да покажа, че освен самите автопроизводители, всеки водач на автомобил може да намали вредното влияние върху природата. И всичко това започва с наглед дребни детайли, като налягането на гумите".

Няма по-добър повод за призив към екологично шофиране - а ние ви гарантираме и нещо друго - положителната енергия ще е навсякъде около вас, ако шофирате разумно, спокойно, отговорно и икономично.

Прочетено 1154 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:04
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.