Неделя, 13 Ноември 2011 11:18

Легнал полицай свети на билборд, че и цяла нощ...

От
Легналите полицаи ще осигуряват и електричество, освен безопасност

Стоп/старт системите и регенериращото спиране тепърва си проправят път в масовото автомобилостроене в усилията на разработчици и производители да оптимизират консумацията и да ограничат загубите на така ценната енергия, в различните й формите. Но не е и като да не се работи за създаване на технологии, с които да можем да улавяме енергията, която иначе така щедро губим и ето нещо много интересно в тази насока. Американската компания New Energy Technologies предлага решение, което има връзка с друга част на колите, чрез която също се пилее много енергия - гумите. Наскоро компанията тества своята MotionPower Express система, вградена в... легнал полицай. Когато кола мине върху монтирана за ограничаване на скоростта 'бабуна', тя улавя кинетичната енергия от свиването на гумите и я преобразува в електричество. За да свети на билборд...

В рамките на шест часа, върху супер технологичното средство за ограничение на скоростта са минали 580 коли, с което е била генерирана достатъчно енергия за осветявана на поставения отстрани 14 м2 електрически билборд в продължение на цяла нощ (или ден). От компанията казват, че технологията е идеална за строителни зони или временни знаци, макар че е възможен и монтаж за постоянно.

Намали и енергия (от гумите) оползотвори :)
Намали и енергия (от гумите) оползотвори :)

При сегашните все още ниски цени на електричеството е трудно да се прецени кога такава система би се изплатила, но тук става дума за това, че някой си е направил труда да намери начин да улавя енергия, която иначе се губи в пространството. И както във всички останали случаи, когато една технология се масовизира, цената й пада, така че е въпрос на сметки и приложение. Не знаем колко струва системата на MotionPower Express, но предвид експерименталния етап е ясно, че не е нещо евтино. Това не е първата тестова система от този тип, но досега няма индикации някоя от предишните да е стигнала до поточната линия.

Така или иначе това е отправна точка за много компании да мислят върху начините за улавяне и използване на разпиляваната по безброй начини енергия. Току виж след 10 години около нас загъмжи от разни такива устройства, които може да имат и домашно/гаражно приложение. Защото все сме недоволни от цените на различните видове енергия, а всъщност правим много малко за оптимизиране на процесите и ограничаване на загубите.

Повече за тази разработка на компанията ще намерите на страницата, посветена на Motion Power - ако автоматичният Google превод не ви допада, разбира се, четете на английски Smile.

[От: Autoblog Green през Wired]

[Снимки: New Energy Technologies]

Прочетено 1516 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:33
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.