Събота, 26 Ноември 2011 09:16

Как да постигнем целите за намаляване на глобалното затопляне до 2020

От
Баланс на въглеродните емисии до 2020 г. с въвеждане на ефективни мерки в множество направления

Намаляването на емисиите до 2020 г. до нива, които могат да задържат покачването на температурите до под два градуса Целзий е постижимо – поне според скорошно проучване на Програмата за околна среда на ООН ({tooltip}UNEP{end-link}UN Environment Programme{end-tooltip}).

Със своя доклад за преодоляване на предизвикателствата от емисиите, организацията демонстрира, че ускореното внедряване на възобновяеми енергийни източници, комбинирано със смяна на горивата и подобряване на енергийната ефективност, могат да доведат до желаното намаление на емисиите и задържане на температурите. Други мерки в това направление включват промени в сферата на публичния транспорт и използването на по-ефективни по отношение на разхода превозни средства в области като земеделието и обработката на отпадъци...

Докладът акцентира още и върху авиационните и логистичните емисии, като специални случаи – заедно те представляват около пет процента от общите емисии на въглероден двуокис. Сред мерките за намаляване на емисиите в тези сектори са нисковъглеродни горива и намаляване на скоростта на движение на корабите.

В допълнение, докладът проучва различни сфери на икономиката, с цел отчитане на техническия потенциал за намаляване на емисиите преди 2020 г.

Ето някои от акцентите в доклада:

- Земеделие: 1.1-4.3 {tooltip}Гт CO2e{end-link}Гигатона еквивалент на въглероден двуокис{end-tooltip} могат да бъдат спестени годишно с промени в управлението на обработваемата земя и животновъдството.

- Авиация и корабоплаване: 0.3-0.5 Гт CO2e намаляване на годишна база чрез мерки за подобряване на горивната ефективност и въвеждане на нисковъглеродни горива.

- Строителство и сгради: 1.4-2.9 Gt CO2e годишно намаление чрез подобрена ефективност в отопление, охлаждане, осветление и домакински уреди.

- Производство на електроенергия: 2.2-3.9 Гт CO2e на година могат да се намалят чрез по-ефективни електроцентрали, използване на енергия от възобновяеми източници и улавяне на въглерод.

- Дърводобив: 1.3-4.2 Гт CO2e годишно могат да се елиминират чрез намаляване на дърводобива и с промени в управлението на горските масиви.

- Индустрия: 1.5-4.6 Гт CO2e всяка година могат да се спестяват с енергийна ефективност, регенериране на енергия, смяна на горива и ефективност на материали.

- Транспорт: 1.4-2.0 Гт CO2e на годишна база могат да се спестяват с подобряване на горивната ефективност и разпространението на електрически превозни средства.

На потребителско ниво нещата не са по-маловажни - точно обратното. Всеки може да направи съответните корекции в ежедневната консумация на енергия, стила си на шофиране или ограничаване на излишните потребности. Това наистина е възможно. И е изключително важно. Защото множеството малки настройки и ограничения могат да доведат до значителни и ефективни резултати. Помислете върху това, ако наистина искате да осигурите на себе си и децата си по-чисто или ако не друго, не по-мръсно бъдеще.

[От: TheGreenCarWebsite]

Прочетено 1693 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 09:20
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.