Print this page
Понеделник, 06 Февруари 2012 00:00

Ново: 'Зелени' таксита в София

От
Зелени на цвят и по призвание, са новите градски таксита на столицата

Днес, пътувайки за среща с председателя на БАЕПС, г-н Мартин Заимов, и мениджърa на A1 Eco - Теодор Иванов, по повод началото на информационната кампания ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА! и предстоящия старт на НИП 'Електромобили', ние (от eCars.bg) най-сетне попаднахме на софийските 'Зелени' таксиметрови коли. Това се случи в заснежена София, която за пореден път тази зима, постави изпитания за участниците в трафика...

Именно в такава 'задръстена' ситуация ни направи впечатление колата пред нас - зелен Toyota Prius. Не заради това, че е хибрид - вече се срещат не рядко в движението - вниманието ни привлече табелката 'Такси', срамежливо стърчаща от снега на покрива на колата. Бяхме чували за софийските 'Green taxi', но сега най-сетне ги засичаме в движението. И - внимание - не едно, а две, на кръговото на Руски паметник. Всъщност, те са толкова - за момента, като в рамките на три месеца ще надхвърлят 15бр. Фирмата действа от ноември 2011г, а идеята е да извършва таксиметров превоз само с хибриди или електромобили. Зелени са не само в преносен смисъл - заради еко идеята, а и буквално - така рязко контрастират от останалите таксита и са лесно разпознаваеми.

За да ползвате услугите на 'зелените' таксита, освен късмет (за да попаднете на тях и да са свободни), трябва да предвидите 50 стотинки за първоначална такса, и после по 0,69 лв на километър (0.89лв нощем). Не са драстично по-скъпи от известните таксиметрови компании (от някои, дори са по-евтини), а идеята е похвална, новаторска и значима. От самата 'Грийн такси' я определят така: '... фирмата претендира да е извършила първата стъпка по пътя към бъдещето в сферата на таксиметровите услуги за постигане на екологичен и устойчив общодостъпен градски транспорт'. Валидно не само за България, но и в Европа.

Може би скоро ще се появят еко таксита и в други градове, дали след разрастване на 'Грийн такси' или след поява на нови компании... За нас остава задоволството от развитието на сегмента, разширяването на 'зеления' хоризонт в различен сектор и от факта, че когато има желание и идея - начин се намира. Със сигурност има и държавно 'рамо' тук, най-малко заради регистрацията на таксита с различен (от жълт) цвят? Ще ви информираме за подробности, а междувременно, дано когато ви потрябва такси, да се приближи някое зелено, със светеща зелена лампа и градящо 'зелена' идея.

eCars.bg

Прочетено 21627 пъти Последна корекция Събота, 21 Юни 2014 02:10
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.