Print this page
Неделя, 22 Април 2012 10:23

Когато си купим LEAF, Nissan ще ни казва къде може да заредим

От
nissan_leaf_ict

Nissan LEAF се приближава и към България. Щом тръгнаха продажбите в Германия, по някое време ще го има и у нас. Не ни се иска да са така подредени нещата, но пък и в случая е по-добре, защото ще получим обновения модел, който се очаква да гарантира оферирания пробег, да има бързо бордово зарядно и дори опция за безжично пълнене на батерията. Пробегът все така ще си е 160 км с едно зареждане и с подобряване на управлението на батерията и по-бързия заряд, Nissan работи по-въпроса с подобряване на параметрите. Всъщност, японците правят и нещо повече - изграждат зарядна инфраструктура, а (засега) в Япония дори се уверяват, че който кара LEAF, ще знае точно къде може да зареди...

Ние пък вече също предлагаме такава услуга, която официално ще обявим с партньора PlugSurfing на 1 май – първият заряден локатор за електромобили на най-голямата социална общност за споделяне на заряда. Всеки може да се регистрира безплатно и да включи своята локация в системата, ако има зарядна станция или просто има желание да предостави електроенергия за зареждане на електромобили, които да заредят, например, от гаражен контакт. Общността вече показва над 15,000 зарядни точки на компании и ентусиасти и се разраства с неимоверни темпове, като предлага възможност за резервиране и разбира се, онлайн статус на локациите. Вече е готово и приложението за iPhone и Android на български, което ще предлагаме официално от 1 май.

Май, май, ама сме още април и май се отплеснахме малко, а всъщност ставаше дума за Nissan, която от утре, 23 април, ще предлага нова услуга, която ще показва къде може да бъде зареден електрическия LEAF. Ъмм, всъщност информацията ще идва от потребителите на LEAF и сега на разположение на всеки вече има данни, събрани от над 13,000 LEAF шофьори, която ще бъде достъпна онлайн. Така подходи с новата си услуга за трафик информация в реално време и Google, с което най-после ставаме по-полезни един на друг в трафика, който иначе сами си правим.

nissan_leaf_navigation_gsma
Навигацията на LEAF ще показва къде може да заредим успешно

Та, системата на Nissan се казва {tooltip}LEAF EV ICT{end-link}Information and Communication Technology{end-tooltip} и записва местоположението на колите. Упс, това звучи малко притеснително, но не, за добро е, защото информацията отива в Nissan CARWINGS центъра за данни, където се анализира и след това изпраща обратно към навигационната система. Крайният резултат – с ежедневните актуализации – е, че всеки LEAF шофьор знае точно къде неговите "колеги" са заредили успешно колите си и навигацията показва маршрута до съответните точки, като системата филтрира информация от типа "заредих си вкъщи," която не е от полза за останалите.

Все пак, какво мислите за това? Искате ли "да ви проследяват", с мотива че информацията е полезна за вас и останалите? Кажете си мнението, важно е за всички!

[От: Gas2.0]

Прочетено 1326 пъти Последна корекция Петък, 27 Декември 2013 14:11
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.