Print this page
Неделя, 15 Юли 2012 12:23

Не те виня, ако не знаеш колко гот е да караш електромобил

От
dovolen sobstvenik na elektromobil

Каква е нашата цел с ежедневната ни работа в eCars.bg? Да направим и теб "човек на ти" с електромобила и да ти покажем уникалните възможности на електрическата мобилност, при това с безспорни доказателства за множество неподозирани лични и обществени ползи. ОК, ето поредната порция "Полезно и ефективно" за електромобилите и още толкова много неща, подплатена с нашата добре осъзната мотивация, за теб и твоите приятели, с които ще се радваме да споделиш...

Всъщност, каква е нашата работна схема? Как и какво печелим в eCars.bg? Нашата основна печалба е "ИНВЕСТИЦИЯТА В ДОБРЕ ОСВЕДОМЕНИ ХОРА". Защото добре осведомените хора взимат информирани решения, генерират пазарен растеж и създават условия за продуктивна конкуренция. Като споделяме с теб наученото за електромобилите, печелим твоето внимание и те провокираме да избереш по-ефективно и пълно с полезни функции превозно средство, като част от много по-позитивен, пулсиращ и чист живот. Електромобилите са уникални, вярно е, но всеки иска легитимен пример, за да прецени дали "стоката струва". И знаеш ли какво, примерите вече са навсякъде около нас – всеки ден. Споделянето просто не спира...

В началото на юли заедно с изпълнителя консорциум Зелена енергия и финансиращата организация ГЕФ открихме първата автономна (но втора като цяло) фотоволтаична зарядна станция за електромобили в България. За събитието се обадихме на нашата добра приятелка Люба Ганчева от представителството на Opel и съответно тя на Дженеръс Ауто, която продава Opel Ampera у нас. Хоп, ето ги с електромобила на представянето. Там, докато се запознавахме с нови хора, си казахме здрасти и с хората от ГЕФ. И пак хоп, уговорено беше се да закараме Ampera на Узана Поляна Фест, където всички компании и организации, осъществили ГЕФ проекти у нас, се представят в природна обстановка. Нашият скромен принос е с графиката върху шкафа с техниката на A1 Eco под фотоволтаичния навес, но както ще разбереш от края на тази статия (и както с приятна изненада установих аз) скромното понякога е много  Smile

Та, вчера утринта потеглих заедно с двама млади служители на Дженеръс Ауто към Габрово, за да допълним еко събора с малко електрическа мобилност. Караше момък на име Христо, комуто компанията е поверила продажбите на електромобила. До него колежката му Вики. Аз комфортно, отзад. И понеже ние вече имахме възможността да караме цели пет дена Ampera, за мен беше много интересно да гледам от задната седалка как друг човек шофира електромобил.

Нямам намерение да ви прекарвам през подробностите на нашето пътуване. Ще ви кажа само за промяната, която електромобилът провокира у хората. Христо шофира Ampera за първи път на толкова дълго разстояние (в двете посоки изминахме близо 480 км). Всъщност, предната седмица е карал и до Opel събора, но той беше по-близо до София. Електромобилът определено провокира различно поведение. Чувахме го често да си казва разни неща, изненадан от себе си. "Хм, тук щях да мина с 90, без въобще да мисля, а сега се опитвам да регенерирам малко енергия и да спазвам ограничението". Ха, с един удар два заека. Защо не спазваме ограниченията с конвенционалните си коли и сега? А пък това с регенерирането, вече от собствен опит, мога да кажа, че е адски заразително. Няма значение колко си богат и дали не те притесняват цените на горивата, защото можеш да си позволиш постоянно да пълниш резервоара си. Когато видиш как собственото ти  шофиране генерира енергия и батерията се пълни обратно, изпадаш в един приятен възторг от самия факт, че в движение "печелиш още километри". Трябва само да покараш малко електромобил, за да разбереш за какво говоря – това е факт и влиянието му съм видял върху много хора, описали своите първи електромобилни преживявания в интернет.

Продължавах да гледам как Христо опитва неща, за които иначе въобще не би се сетил. Като да намаляваш по-рано, оставяйки електромобила да забавя по инерция, вместо да заковеш спирачките малко преди светофара или знака за 80. Когато приближаваш тунел на магистралата, постепенно се появяват значи 100, 80... и карайки със 130 защо ти е в последния момента да скачаш на педала. Тунелът се вижда отдалеч. Остави колата малко по-рано да намали сама и само гледай с огромно удоволствие как батерията се пълни с енергия. Инвестирай в следващите 500 метра безплатно каране, с други думи Wink. Депозирай малко ефективност и ще получиш добра лихва, при това още там, на момента.

Стигаме до мястото и паркираме Ampera до още два електромобила. За моя огромна изненада, Борето от ВРОМОС е докарал своите малки евтини електромобили там. Да ги покаже, да даде на всеки възможност да покара, да опита, да провери. Да, сам признава, че има недостатъци, "пластмасата не струва", има какво да се пипне". Колите са от Китай, тук се сглобяват и вече може да се регистрират в КАТ и продават (на цена от 19,900 лв без ДДС). Какъв контраст - Ampera за 85,000, срещи ВРОМОС Киви за 25,000... ОК, има пътници за всеки влак. И за първи път там, на Узана Поляна чух искрено мнение - една жена, която току беше минала покрай Ampera каза на друга "Ама тя струва колкото подобни коли с толкова екстри и възможности, с огромно удоволствие бих си я купила". Виж, BMW ActiveHybrid 3 се продава за близо $51,000 (базова цена). Нима е по-евтино. Не работя в Opel, нито в BMW. Аз съм като теб - търся най-доброто за себе си. Не симпатизирам повече на Opel, отколкото на BMW или обратно. И просто ти казвам, провери, преди да се изкажеш. Искаш ли да ти кажа какво носиш в момента? Ммм, не знам. И защо ми е да казвам, че дрехите ти са прекалено скъпи и не си струват парите. Та аз дори не те виждам. Не си навивай на пръста колко скъпи са електромобилите. Информирай се, пробвай, виж какви са ползите за теб и тогава може да видиш приликата с банковия депозит. Защото с електромобил инвестираш в по-осъзнат начин на живот, в по-ниски разходи и в по-ефективно шофиране. Това вече е доказано, остава само да го пробваш и за себе си и тогава съм убеден, че ще натистеш виртуалния бутон Like на електрическата мобилност някъде в твоето сърце и ще предадеш оживено щафетата натам.

opel ampera vromos kiwi elektromobili uzana poliana festЕлектромобили на Узана Поляна Фест 2012 и тест драйв на богато

На феста бяха министърите по управление на субсидиите от ЕС Томислав Дончев и на околната среда и водите Нона Караджова. След три часа обиколки организаторките от ГЕФ стигнаха с тях до нашия малък електромобилен кът. Томислав тръгна ентусиазирано към мен, здрависахме се и той каза на Нона, "Ето ги хората с електромобилите". Защо говоря така, хей, това са министри, не следва ли по-официално? Моля, те, хората си бяха облечени като нас, обикаляха си наоколо да разглеждат какви проекти са изпълнени, защо ми е някаква официалност. Нона ми подава ръка, гледайки надписа Elektromobili.bg от оранжеви обемни буквички на фланелката ми и пита "Вие кои сте, сега?" Аз я загледах, мълчейки няколко секунди. "Ние сме електромобилисти," казах изведнъж с доста приповдигнат тон. Тя като че ли блокира за малко, но Томислав, е, човекът си е от Габрово, веднага усети "накъде бия" и в подобен приповдигнат духа каза, "Ми не виждаш ли, те не са автомобилисти, а електромобилисти". Аз съм Мартин от Национална инфо платформа електромобили.бг, представих се вече аз, дадох визитки и на двамата, макар че на г-н Дончев съм давал и наши брошури вече, на друго събитие в София. Нона извади портфейла си, прибра визитката грижливо вътре, "за да не я загубя някъде" и докато аз се здрависвах с мадамите от ГЕФ, Томислав вече говореше с младежите от Дженеръс и още не му бяхме предложили да врътне едно кръгче на Ampera, той потривайки ръце вече беше отворил шофьорската врата. "Хайде, качвай се", каза той на Нона и след малко тръгнаха с Христо и още един човек към монтирания наблизо по друг проект вятърен генератор. Нямаше я досадата с бутащите се фотографи и цялата а-ла PR обстановка, която обикновено съпровожда министрите. Гот, просто "естествено положение"...

На Велеслава Абаджиева от ГЕФ се представих като "Човекът, който имаше удоволствието като част от екипа на Elektromobili.bg да помогне на проекта за фотоволтаична станция с изработването на графиката на шкафа под навеса". Очите й светната непринудено и побутвайки колежката си Милена тя й повтори думите ми и двете ми благодариха много искрено. Очите наистина казват много и сега ние знаем, че сме допринесли достатъчно за този проект – това погали душата и нямаше как да не се обадя на колегите да ги светна за признанието!

Какво е това? Ами, депозит, човече. Ние непринудено посяхме едно електромобилно семе у не един, а у двама министри. И ще се радваме те да разкажат за хубавото преживяване и на своите колеги и приятели. Така може да направиш и ти, да идеш да пробваш електромобил и да помислиш какво инвестираш в себе си и своето бъдеще, като си купиш електро кола, а защо не и скутер или велосипед. Скъпо ти е? Моля те, колко струва iPhone 4? Има ли 5 пъти по-евтини телефони? Но всеки иска iPhone... Разбра ме, нали? Гледай на електромобила като на депозит в банка. Но те уверявам, че лихвите, които ще събереш, са в пъти повече и по-полезни за теб, като човек и като шофьор. Провокирам те да ме провериш и всичко това не са празни приказки, а думи на човек, получил възможността да осъзнае ужасната си неефективност в поразително много неща. Ако мога да направя и теб такъв човек, значи утре на светофара ще имам съмишленик и докато се разхождам няма да изпадам в шок от громящи ауспуси или задушливи облаци дим. И, най-важното, вече ще знаеш колко гот е да караш електромобил Tongue out.

Благодаря ти, че изчете всичко това и ако то те е мотивирало за нещо, не пропускай да ми го кажеш в коментарите отдолу. То ще ме подобри още и ще ми даде енергия за нови ефективни промени!

Мартин Хаджистойков

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 3254 пъти Последна корекция Вторник, 25 Септември 2012 16:15
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.