Вторник, 07 Август 2012 14:27

Понякога пробвай и без кола – виж как в Segment.bg ;)

От
segment_bg_za_po-malko_gradski_trafik

Ето колко полезно се оказа за нас безплатното паркиране на електромобил – мятайки едно око на страницата на Центъра за градска мобилност, видяхме един интересен банер с мото ЗА ГРАД С ПО-МАЛКО ТРАФИК, на който с малки букви пише още – Сегментиран маркетинг за енергийно ефективен транспорт. Еми, да, като онлайн хора, които не са клиенти на градския транспорт кога инак щяхме да идем на сайта на центъра, че да видим това интересно нещо, което доста ни заинтригува, та веднага го споделяме...

От пръв поглед Segment.bg ни хареса много – чисто, подредено, с кратки и ясни послания и елементи, които винаги сме искали да имаме на Elektromobili.bg. Ето че такива има и това е още по-голям мотив да се разработим повечко, че да добавим и планираните от нас на сайта на информационната платформа.

Още първото послание много пасва на промяната в нашия живот от известно време насам и след бърз преглед установяваме с радост, че вече следваме повечето от призивите на сайта, така важни за осъзнаване от колкото може повече от нас.

50 метра! Измини ги пеша

Лично погледнато се улавям, че от година и половина съм използвал 2-3 пъти асансьора (живея на 4 етаж), ходя пеша на пазар и до по-далечни магазини и дори на разходка в Южния парк, за което трябва да мина през 2-3 квартала. Често тръгвам и със сина си с колелата по същия маршрут по новата вело алея на бул. Гоце Делчев. Много ни харесва, чудесно е, и сега не завиждам толкова много на мюнхенчани, например, чийто град е буквално паяжина от вело алеи. Не съм пресмятал колко въглеродни емисии спестявам на природата, а и все пак понякога мръдваме до парка с вана. Кофти е само когато караме по вело алеята под хубавите зелени корони на дърветата и покрай нас минава някой от вече супер старите и грохнали оранжеви автобуси. Шумът и газовете са потискащо обилни. Силно се надявам тези стари воини на множество колела скоро да бъдат подменени, за да се осмисли и алеята, да се прочисти допълнително въздуха, а и за да се осигури комфорт на пътуващите в градските автобуси (чешките Skoda тролеи, чувам, са доста по-прятни и в тях не е жега).

Човек като започне да ходи повече, бързо може да осъзнае колко печели от това, че се движи на крака вместо с колата. Не е нужно високите цени на горивата да те демотивират да не караш колата – просто помисли за себе си и за околните. Винаги ще има моменти, когато имаш оправдана нужда да използваш колата си – от теб зависи да го правиш само тогава. Защото в Segment.bg има още много призиви. Като да караш колело, давайки пример на други, да си осигуряваш повече спокойствие, като не шофираш често в натоварения трафик, с което може да го облекчиш, между впрочем. То е постижимо само ако повече от нас го правят, разбира се – една птичка пролет не прави.

Забавлявай се с децата си, докато ги водиш пеша до училище!

Това е просто несравнимо с нищо друго. От сърце се радвам, че имам възможността да го правя. Когато водя детето на училище, на малката улица пред школото е просто ад – коли на аварийки, клаксони, крясъци, задръстване... "Ама аз живея далеч, не мога пеша да го доведа!" Това оправдание не е нужно на никой. Колко далеч живееш? На 10 км ли? Хайде, можеш да дойдеш без колата, само трябва да се замислиш повече. По една много проста причина. Обичаш децата си, нали? Правиш всичко най-добро за тях. ОК, но май има малко лицемерие в това. Като замърсяваш въздуха с автомобила си, допринасяш за още една доза газове сега и залагаш бомба със закъснител в бъдеще, като участник в глобалното затопляне. Ако наистина те е грижа за децата ти, това лицемерие трябва да спре още сега. Когато можеш – просто ги заведи пеша. Така в колата те няма да слушат гневните ти крясъци по други като теб в изнервящия трафик и ще имаш много повече време да си говориш с тях – това е незаменимо и няма повторение – като изпускаш ценни моменти и възможности всеки ден, може никога отново да не ги получиш.

Изнервен от спрелия по средата на улицата автомобил шофьор блъска по клаксона на метри от деца и родители, а знаете какво причинява това на слуха и мозъка. Не стига това, а след потегляне на спрелия автомобил, гневно натиска газта до дупка, обсипвайки същите тези деца и родители със задушлив облак от газове – моля ви, това го има и всички го знаем прекрасно – масово колите в България, дори почти новите, са изтормозени и бълват чернилки. Друг пък качил джипа си на тротоара сред хората и се разхлажда с климатика вътре, докато от ауспуха приятно се стелят макар и невидими газове – е, децата му(й) след малко ще ги вдишат, ама това не ми прилича на "правя най-доброто за децата си"... Грам! И тук дори не искам да кажа "това може да правиш с електромобил, защото докато работи климатикът му той не генерира CO2 емисии". Идеята е просто да използваш колата си само когато ти е нужна. Защото понякога като излизам и си казвам, "еее колко много коли има днес". ОК, но защо се изключвам от нещата? И аз допринасям за трафика. И аз замърсявам. Затова нямам право да задавам този въпрос. Мога само да опитам да използвам колата си точно и само когато наистина ми е необходимо. Така горният въпрос може по-рядко да ми идва на ум.

Чудесно е, че има положително мислене в големи мащаби за решаване на тези проблеми. Потърси из мрежата информация за новите виждания на BMW за мобилността. Та те дори не ни приканват всячески да купуваме бъдещите им електромобили. Идеята им е да ни светнат, че може да използваме електро кола от т. А до т. Б, след това метро или тролей, после колело и т.н. Да се движим повече. Това е сегментиране. И това виждаме с радост в Segment.bg – с други думи, в България. Там има не само поредните "зелени призиви", защото те са много важни за теб и ето, един "достоверен източник" като BMW (и не само, разбира се), доказва това по изключително недвусмислен начин.

Та, чудесно е виждаме всичките тези послания и в Segment.bg. Там и още неща, като CO2 калкулатор, с който можеш да си дадеш сметка, какво причиняваш на околната среда с твоето шофиране и да намалиш  отпечатъка си до минимум.

И накрая, и аз карам, използвам колата си – прави го и ти, но когато имаш наистина нужда, за да си истина думите, че правиш най-доброто за себе си, децата си и околните. За настоящето и за бъдещето!

Мартин Хаджистойков

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 1337 пъти Последна корекция Вторник, 07 Август 2012 16:17
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.