Петък, 31 Август 2012 22:35

Ако искаш да си част от новата игра, яхвай "Без дим да ме няма"

От
elektrickeski_koli_promiana_budeshte

Уикендът започва и си прекарваме много приятно. Обсъждаме разпалено какво ни вдъхновява да правим по-полезни и ефективни неща и как да споделяме всичко положително, през което преминаваме, с всеки до когото имаме шанса да се докоснем. Е, липсва ни един страхотен електромобил за приятна обиколка в по-хладните часове, но знаейки, че сме се посветили на това да стигнем до там в името на страхотните нови неща, които всички ние можем да постигнем, усещането е като че наистина се приближаваме към тази сладост с лекота...

Не знам за теб, но аз чувствам, че живеем в много интересно време. Осрахме се тотално, светът за малко не фалира и без да претендирам за каквито и да било икономически умения виждам колко положително е всичко това. Само допреди година и половина мислех по съвсем друг начин. Псувах (с детето в колата) разни шофьори с противно поведение, дразнех се от много неща, търсех си оправдания и т.н. Но при глупав инцидент, докато си отворя гаража работещата ми кола (и до днес неясно как) потегли и хряс – дясното коляно се посука, след като се оказа между бронята и врата. Това и по-спокойното поведения на младия ми брат ме промениха тотално. Да минем към теб, обаче.

Докато си говорим със съпругата ми на разходка в парка, тя споделя как колега проучвал да си купи електро колело. И че хората започвали да говорят за това, че електромобилите ще се паркират безплатно. Та, ние както сме се събрали и създали eCars.bg, живо се интересуваме какво мислиш за електромобилите, представяш ли си с какво могат да те вдъхновят, предвкусваш ли какво могат да променят у теб?

Само като се огледа човек по нета и вижда колко много хора са се събудили, правят и обсъждат нови невероятни неща, искат да обърнат представите. Но се вижда и болката: "Електромобилите са много скъпи" и тем подобни неща. Имаме проблем, значи, и трябва да го решаваме. Как да приемем новото и как да го направим достъпно? Е, чувайки, че хората вече говорят за това, че електро колите ще се паркират безплатно, знам, че нещата започват да се случват. Може да е много малко това, но да ти кажа малките неща често вършат неподозирано добра работа, защото са "по-директни". Страхотно е, да имаме и в България 10,000 лв данъчен кредит за покупка на електромобил (по модела €5,000 в някои европейски държави), но от опит знам, че всеки се навежда да вземе стотинката. Два лева спестени на синя зона много пъти всъщност може и да не са за пренебрегване. Е, и ти, и аз знаем, че става дума за психологически ефект тук: "Ха, за електро коли било безплатно". Признавам си, че колкото повече хора говорят за това, толкова по-добре.

Все още има не малко хора, които шофират безобразно, но няма как да не призная нещо – радвам се на много повече дисциплина. Имаме още много да се подобряваме, но на обратния завой за Билла, на бул. България, например (извинете ме, всички, които не сте от София, просто давам пример с квартала) преди години масово се завиваше от дясната наляво лента с нарушение. Кой ще ти чака да се реди... Сега рядко виждам някой да прави това. Виждам и много хора да карат умерено, като мен. Това ми харесва. И знам, че е добра основа за още по-хубавото, което следва.

Не бих искал да ти казвам, че трябва да си купиш електромобил. Само мога да ти посоча какво вдъхновяващо намирам в това за теб, за мен и за колкото може повече хора. Сега се полагат усилия вносът на електромобили Renault да започне по-рано от предвиденото у нас. Трябваше да е тази година, след това се отложи за 2013 г. и сега покрай монтирането на зарядни станции, за което чрез интернет разбра цялата страна, има сериозна активност. Казвам това, защото знам, че сладките приказки, които приказваме в eCars.bg са едно, а липсата на електромобили в България съвсем друго.

Не зная дали можеш да си позволиш електро кола за 50-, 60- 70 хил. лева? Не зная дали ще успееш да вземеш кредит или да си уредиш лизинг, че да си купиш, когато започнат да внясят и продават. Искам само да знаеш, че ще бъдеш част от новата игра, всички ще те гледат, ще те спират и ще питат. Ще паркираш безплатно на синя зона, разбира се. Сега се подготвя и план за развитие на електрическата мобилност у нас до 2025 г. Дано "да узреят" и решения за финансови стимули. Вече отхвърлиха продажба без ДДС, но има и други инструменти.

Основният инструмент, обаче, е твоят дух и конпежа ти за нови истински изживявания. Дори електромобилите да ти се струват скъпи, нямаш нужда от това "перде". И аз не мога да си позволя, ние просто работим с много желание с партньорите да променим това и да популяризираме електрическата мобилност, защото тоав е нашият начин да допринесем. И помисли за твоите желания. Нима не искаш да караш тиха, плъзгаща се плавно, без смяна на предавки, динамична, пълна с готини функции незамърсяваща кола, с която можеш да си като оса на светофара, но без да вдигаш дим и шум? Викай му "Дим да ме няма," ако искаш Laughing. Макар че май по му отива "Без дим да ме няма".

Промени се, намери повече вдъхновение в себе си, ОПОЗНАЙ ЕЛЕКТРОМОБИЛА! и стани част от новата игра. Знам, че ще споделяш преживявания като луд/а и ще изпитваш супер оживление и радост в сърцето. Ние вече сме изцяло потопени в това Smile.

Наслади се на уикенда и не мисли за електромобили Cool

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 1381 пъти Последна корекция Събота, 01 Септември 2012 00:30
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.