Print this page
Понеделник, 10 Септември 2012 09:13

"За вашия план за устойчива градска мобилност получавате... €10,000"

От
ustoichivi_planove_gradska_mobilnost

Европейската Комисия обяви първата в рамките на ЕС награда за стимулиране приемането на Устойчиви планове за градска мобилност (SUMP) от местни и централни власти, като по началната тема "участие на граждани и акционери", те ще могат да кандидатстват за награда от €10,000 на www.dotherightmix.eu.

Устойчив план за градска мобилност е интегриран план за мобилността в градове, който обхваща пътници и стоки, засягайки такива елементи на градската мобилност като подобряване на сигурността и безопасността, намаляване замърсяването на въздуха и шума, подобряване на рентабилността и качеството на градската околна среда, както и достъпността на транспортната система.

Устойчиви планове за градска мобилност е проект, който може да осигури на жителите на големи и малки градове интегрирани мобилни възможности, устойчиви и отговарящи на реалните мобилни нужди на хората. Из цяла Европа ние виждаме колко съществено важно е да се ангажират гражданите и акционерите за осъзнаване на тези нужни, за възприемане на новите мобилни технологии и тяхното използване на всички нива и етапи. Тези характеристики правят плановете по-легитимни и увеличават тяхното качество и целта на Устойчиви планове за градска мобилност е да бъдат възнаграждавани стойностните решения за градска мобилност.

  Сим Калас, Вицепрезидент на ЕК, отговарящ за транспорта

За наградата Устойчиви планове за градска мобилност могат да кандидатстват градове в рамките на ЕС, ЕИЗ и Хърватска. За да стимулират повече различни градове да участват, за получаване на наградата от местните власти не се изисква да завършват целия процес на развитие и прилагане на Устойчиви планове за градска мобилност. Периодът за кандидатстване продължава до 9 ноември 2012 г. и победителят в конкурса за най-добър план – определен от експертно жури – ще получи награда от €10,000 в подкрепа на дейности за популяризиране на устойчивата градска мобилност на местно ниво.

Наградата SUMP е част от кампанията на ЕК Устойчива градска мобилност (прилагаме оригиналния PDF по-долу) и е свързана с Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември всяка година, вече и в България. Това ни напомня, че до началото на тази кампания у нас през 2012 г. остават само няколко дена и като хора, които искат да участват и да дадат своя принос, ще се организираме за нашето включване. То е насочено изцяло към теб и твоите желания и нужни за същата тази толкова важна за всички нас (устойчива) градска мобилност. Тук, в eCars.bg, разбира се, ще пишем за това до средата на седмицата, след като обсъдим възможностите за нашето участие със Столична община.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Прочетено 2316 пъти Последна корекция Понеделник, 10 Септември 2012 11:15
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.