Print this page
Петък, 07 Декември 2012 11:03

Съгласни ли сте електромобили да паркират пред дома ви?

От
zarezhdane_elektromobili_pred_domove_usluga
Отдаване под наем на лични парко места за зареждане на електромобили – Снимка: ParkatmyHouse.com

Това шега ли е? Мммне, даже се заформя като много сериозна практика в някои големи градове. Като Лондон...

Там насърчават собствениците на домове да превръщат парко местата си в зарядни точки за електромобили. За целта пред дома ти, ако живееш в Лондон, ти предлагат монтаж на зарядна станция или хайде да го наречем с по-подходящото електро колонка (на стойност ?1,500 – около 3,600 лв наши пари по сегашния курс), което става възможно с партньорството между ParkatmyHouse.com, енергийната компания SSE, Chargemaster и Source London...

Как работи

Приемаме, че монтажът е направен. Сега вече може да започнеш да отдаваш под наем срещу заплащане новата си електро колонка. Съответно, всеки, който иска да я използва, просто трябва да се регистрира онлайн на ParkatmyHouse.com след което да заплаща по определена тарифа. Така действа и зарядният локатор, чиято българска версия направихме достъпна по-рано тази година, но у нас резервациите още не са възможни. В Германия или Англия, например, може да резервирате зарядна станция през PlugSurfing.org и най-важното, да си кажете мнението за нея или соственика – всички търсим доказателства в преживяванията на другите, нали Wink?

По линия на тази нова интересна идея, която се надяваме хората да намерят за привлекателна и приложима, в следващите месеци Chargemaster (в партньорство с SSE), очаква да монтира 200 електро колонки, в добавка към вече изградените по Source London схемата на {tooltip}TfL{end-link}Transport For London{end-tooltip} 800 зарядни станции. Ето и едно бързо доказателство, че очакванията за такива бройки могат лесно да се оправдаят - един от първите регистрирали се в ParkatmyHouse.com, Марк Джабал, вече е получил над 75 заявки за паркиране откакто се е регистрирал по-рано тази година.

"Страхотно е да имаш възможността да осигуриш удобство за собствениците на електромобили с монтиране на електро колонка пред дома си. Аз също планирам да си купя електромобил, за да мога да се възползвам по-добре от придобивката".

  Марк Джабал - потребител на Parkatmyhouse.com

Ползи и недостатъци

Дали ние в България имаме такова съзнание? Дали бихме се радвали на такава възможност? Изглежда интересно, поне като завързване на интересни контакти, пък и ако имаш едно свободно място (о, има ли такива Laughing?) защо пък да не го оползотвориш – предложението е модерно, пък и печелившо. Не знаем колко точно, но е ясно, че не става дума за заместител на заплатата. Но си е с един удар два заека – само че има по един заек за всеки – един за "наемодателя" и един за "наемателя". Или даже си важи за всеки поотделно. Като отдаваш мястото си хем печелиш пари, хем получаваш чисто нова електро колонка, че (някой ден) да зареждаш и своя електромобил. Пък ако си "наемател" – ето ти (трудно намираемо иначе) място за паркиране в нужда, че и да зареждаш на него.

Колкото до недостатъците, вероятно има и такива. Но пък, който реши да се включи, значи се предполага, че има място, което не му е нужно и няма да е проблем, че не може да го ползва. Ето какво, обаче! Ако имате две места за паркиране (о, това зазвуча като малка спретната къщурка с две коли отпред Laughing) най-добре е вашето, ако използвате едното, да е подходящо "ограничено", за да се знае, че може да се паркира само на другото. Иначе, да се прибереш и да завариш двете си парко места заети със зареждащи се електромобили едва ли ще е най-доброто преживяване. Е, просто малко разсъждения по темата... Те са много нещата, които трябва да се обмислят, преди да вземе човек решение да се включи в такова нещо. Пък и определени условия трябва да са налице, нали?

Ако в България има такава инициатива, ще се включиш ли?

[От: FleetNews.co.uk]

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че е полезно, ефективно, практично и качествено.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако имаш регистрация в eCars.bg, значи сме те абонирали автоматично. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на бюлетина.

Прочетено 1356 пъти Последна корекция Сряда, 12 Декември 2012 10:36
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.