Петък, 18 Януари 2013 17:53

Без данък за електромобил – как да попълня декларация

От
elektromobil_bez_danuk_2013
Ако имаш електромобил, от 2013 г. не плащаш годишен данък за него – Графика: cartoonaday.com

От 2013 г. за електромобили не плащаме годишен данък – за целта маркираме поле в данъчната си декларация.

Първият ни национален стимул за покупка на електромобил е факт – от 2013 г. не дължим годишен данък за електромобил. Все отнякъде трябваше да стартираме и без сега да коментираме малко ли е това или не толкова малко, има още какво да се желае и трябва да се работи ефективно по въпроса. Сега е важно това, че получихме добър имейл от Пламен, който любезно ни светва за процедурата по отпадане на данъка. Сега е наш ред да споделим каквото научихме...

Кой Пламен? Ами, Пламен, дето си има един електрически Голф 2 Wink! O, да, този блог е четен близо 4 хиляди пъти... Накратко, че то няма кой знае каква философия, Пламен минал през изчислителния център във Варна, където се подават данъчни декларации (надяваме се да си знаете вашето местенце за тази цел). Там подал декларация по чл. 54, ал.1 от ЗМДТ – Закон за местните данъци и такси за притежаван лек автомобил.

Това, което трябва да маркирате в тази декларация, е средното квадратче от т. 3. – Настъпване на обстоятелство, водещо до данъчно облекчение или освобождаване.

ВАЖНО: Срокът за подаване на декларацията е 2 месеца от влизане на промените в сила – от 1 януари, 2013 г.

Това означава, че близо три седмици от този срок вече са изтекли, затова, побързайте, че да не изпускате и малкото, което имаме сега като стимул.

Има и още нещо, при това също от голямо значение, та ще го "изпъкнем" и него една идея повече:

ВАЖНО!: Тези два месеца са за хората, които вече имат официално регистрирани електромобили. За останалите ще започнат да текат след пререгистрация или след получаване на номерата от КАТ при първа регистрация.

Засега не е специално регламентирано като винетните стикери за безплатно паркиране на електромобили на синя зона, но само можем да благодарим на Пламен, за подсещащото инфо, пък в някой момент може да го измислят да е ясно, че става дума специално за електромобил. Ако знаете нещо повече свиркайте, пък ние отварихме тема във форума, в която може да се трупа допълнителна информация. Ето линк и към темата в electriclub, както и снимка от декларацията на Пламен:

elektromobil_bez_danuk_danuchna_deklaracia_54

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 5373 пъти Последна корекция Петък, 18 Януари 2013 19:22
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.