ЕКО РАЛИ БЪЛГАРИЯ за пети път у нас – eCars.bg съорганизатор

Състезания

В този блог: Предизвикателното рали за алтернативни автомобили идва отново в България от 28 до 30 юли 2017 г.

Организатори на състезанието са СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ АВТОМОБИЛИСТИ и СПОРТЕН КЛУБ "ИНТЕРСПИЙД" НОВА ГЕНЕРАЦИЯ. За новото издание eCars.bg е съорганизатор и има удоволствието да обезпечи зареждането на електрически автомобили и отразяването на събитието...

Участвахме за пръв път в ЕКО РАЛИ БЪЛГАРИЯ още в дебютното издание през 2013 г. и бяхме приятно изненадани в какво интересно и нетрадиционно състезание се включваме. Не знаехме почти нищо за регламента, нямахме техника и умения, но се пуснахме като екипаж с Renault Kangoo и само една неволна грешка с подръчната техника ни коства първото място – щяхме да сме тоталната изненада за чуждите екипажи дошли с много добре оборудвани електромобили.

Беше ни много трудно да караме кола по толкова нетипичен начин – супер бавно, следейки хронометър и опитвайки се да нацелим минаването през контролните пунктове в точните секунди. Имахме предимството да познаваме местния терен, но екипажите от Италия и Испания имаха много опит и различни спомагателни уреди.

Сега за състезанието. Е-Ралито е под шапката на FIA и е състезание за прецизно шофиране с пестене на енергия с алтернативни превозни средства – електромобили, хибриди и автомобили на газ. То е насочено също така към насърчаване на водачите да променят своите навици на шофиране, като дава приоритет на опазване на околната среда и устойчивостта на транспортния сектор чрез използване на електрическа енергия като източник на задвижване.

Едно от основните изпитания, за което се дават точки, е оценката на способността на участниците да спазват точно часовия график за цялото състезание, така както е посочен от организатора. Това се изразява под формата на последователни "идеални времена" за преминаване на автомобилите от една часова контрола до следващата часова контрола. За всяко по-ранно или по-късно пристигане се начисляват наказателни точки.

Друго основно изпитание, което също е много важно за крайното комбинирано генерално класиране, е оценката за способността на екипажите да се движат през всички Регулаторни тестове с постоянна и точна задължителна скорост (скорости), спазвайки всички условия, наложени за тази цел от Допълнителния правилник и неговите бюлетини.

Прави се оценка и чрез теста ФИА "Индекс" на способността на участниците да преминат целия маршрут на състезанието, като използват най-добрите техники за еко-управление на автомобила при възможно най-малка консумация на енергия.

Важно е да се подчертаем, че ЕКО ралито не е състезание за скорост и следователно не е необходимо специално оборудване за безопасност на автомобилите и екипажите.

Всички електрически, хибридни и автомобили на алтернативно гориво, които официално са регистрирани за ползване по пътната мрежа, се допускат до участие в състезанието при точно същите условия, както когато се ползват ежедневно.

Маршрутът на ралито през 2017 г. е 311.56 км, разделени на два етапа, по време на които ще се проведат 9 регулаторни теста. Интервалът между стартиране на автомобилите е 1 (една) минута, а маршрутът както и неговите контроли са описани в пътния карнет.

----------------------------------------------------------------------------
Ето и етапите на състезанието за електромобилите:

Електрически превозни средства

1-ви ЕТАП - 170.00 км

Сектор А – Събота, 29 юли 2017

84.59км София, пл. Ал. Батенберг
25.46км 2 Регулаторни теста IIIA
Презареждане на електромобилите

Сектор Б – Събота, 29 юли 2017
85.41км Боровец, Клуб Хотел Янакиев
38.27км 3 Регулаторни теста
Нощувка. Презареждане на електромобилите

2-ри ЕТАП - 141.56км.

Сектор В – Неделя, 30 ЮЛИ 2017
60.20км Боровец, Клуб Хотел Янакиев
21.42км 2 Регулаторни теста
1 презареждане на електромобилите

Сектор Г – Неделя, 30 ЮЛИ 2017
81.36км Боровец, Клуб Хотел Янакиев
30.60км 2 Регулаторни теста

ЗАПИСВАНИЯ ЗА УЧАСТИЕ И ТАКСИ

Крайна дата за записване - Неделя, 23 ЮЛИ 2017, Час: 18:00 ч. 

Сумата на таксата за заявяване е определена за всеки екипаж и включва двама (пилот и Ко-пилот, или пилот и навигатор).

– С нагледна реклама, предложена от Организатора – €150 (300 лв)

– Без нагледна реклама, предложена от Организатора – €250 (500 лв)

----------------------------------------------------------------------------

ВАЖНО: Линк към страницата с пълните условия и информация за състезанието.

През 2017 г. eCars.bg е съорганизатор на събитието и ще осигури зарядната инфраструктура за електромобилите и медийното отразяване на събитието. Каним членове на създадения от нас Клуб КарамЕЛ да се включат заедно с нас. Ще участваме с екипаж(и), но и с други КарамЕЛци клубът може да е с най-якото представяне на състезанието.

За повече инфо може да ни пишете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари