Formula E Москва – победа за Нелсън Пике младши

Formula E
В този блог: С победа в Москва Нелсън Пике младши дръпна още във временното класиране на Formula E.

Както и в състезанието в Лонг Бийч през април, Пике успя да се откъсне още от старта на Moscow ePrix и натрупа комфортна преднина, която задържа и след смяната на болидите...

За другия лидер във временното класиране, Себастиен Буеми, състезанието беше по-трудно. Заклещен зад Жан Ерик Верн и Лукас ди Граси от самото начало, Буеми успя да съхрани енергията си и да остане на трасето обиколка повече от своите съперници.

Можеше да е печеливш ход, ако Буеми не беше загубил 10 секунди в пита (престой 68 сек. вместо минималните 58). След излизането Буеми се оказа колело до колело с Верн на шикана и успя да го изпревари, а Ник Хайдфелд се възползва от суматохата и излезе на трето място. Верн трябваше да се задоволи с две точки за петото място и купата на Visa за най-бърза обиколка.

Състезанието премина без проблеми и за Даниел Абт, който финишира шести за ABT, а Салвадор Дюран записа своя най-добър Formula E резултат досега с убедителна седма позиция за Amlin Aguri. Неговият съотборник трябваше да се бори за осмото място с Ярно Трули.

Италианецът прекара по-голямата част от уличното рали в защитаване на своята позиция, но накрая Дювал до подпря отзад докато се бореше с Джъстин Уилсън.

Състезанието приключи за Трули, а Уилсън взе точка за десетото място в своя Formula E дебют. Деветото място на Никола Прост пък го вади от битката за титлата в Сезон 1, а питстоп проблем за Жером Дамброзио означава, че сега за първото място се борят трима.

Ето временното класиране при пилотите след Кръг 9:

 1. Нелсън Пике мл. – 128 т.
 2. Себастиен Буеми – 116 т.
 3. Лукас ди Граси – 111 т.
 4. Никола Прост – 80 т.
 5. Жером Дамброзио – 77 т.
 6. Сам Бърд – 68 т.
 7. Жан Ерик Верн – 50 т.
 8. Антонио Феликс да Коща – 45 т.
 9. Даниел Абт – 30 т.
 10. Хайме Алгерсуари – 30 т.

Временно класиране при отборите след Кръг 9:

 1. e.dams-Renault Formula E – 196 т.
 2. Audi Sport ABT Formula E – 141 т.
 3. NEXTEV TCR (China Racing Formula E) – 132 т.
 4. Dragon Racing Formula E – 116 т.
 5. Andretti Formula E – 99 т.
 6. Virgin Racing Formula E – 98 т.
 7. Amlin Aguri Formula E – 58 т.
 8. Mahindra Racing Formula E – 46 т.
 9. Venturi Formula E – 46 т.
 10. Trulli Formula E – 17 т.

Следващото Formula E състезание е в Лондон на 27 юни (Кръг 9) и на 28 юни (Кръг 10). 

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.