Print this page
Понеделник, 18 Април 2011 10:00

Молибденов катализатор за по-евтино производство на водород

От
По-евтин водород с молибденов катализатор

Множество изследователи търсят перфектния катализатор за химично разпадане на водата на водород и кислород. Наскоро Xile Hu и неговият екип от EPFL (Ecole Polytechnique F?d?rale de Lausanne) в Швейцария експериментираха с евтин катализатор, направен от молибден.

Електролизата е процес, при който се извлича водород. Макар че е бавен и отделящ много енергия процес в оригиналната си форма (прилагане на постоянен ток към вода), електролизата все още е основен метод за разделяне на водата. Hu открил, че молибденови сулфиди, също намиращи се в големи количества в природата, могат да помогнат за производството на водород и то на доста по-ниска цена.

Hu и неговият екип открили молибденовите сулфиди погрешка, докато експериментирали по друг проект. "Това е перфектна илюстрация на известния принцип за случайно откриване не неща при фундаментални изследвания", коментира Xile Hu и добавя: "Благодарение на този неочакван резултат открихме уникален феномен. Още не знаем обаче защо точно катализаторите са толкова ефективни."

Изследването на Даниел Носера е в доста по-напреднал етап обаче, защото той вече има подписан договор с Tata, най-големият индийски технологичен производител и инвеститор. Договорът е за производство на електролизен катализатор, способен да захранва цялата планета с енергията, съдържаща се в един пълен с вода басейн.

Иначе казано, комбинирането на разследванията и експериментите, направени при различни световни открития могат да доведат до откриването на по-добра технология за разделяне на водата. Да не забравяме, че и сега известните синтезирани от боя органични соларни клетки също са "родени" в EPFL.

Прочетено 4081 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 23:31
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.