Петък, 13 Май 2011 08:00

Биогоривата може да генерират 55 пъти повече CO2 от петролните

От
Биогорива цикъл

Интересен доклад на Масачузетския технологичен институт показва, че при определени обстоятелства биогоривата могат да генерират средно 10 пъти повече въглероден двуокис от петролните, в зависимост от начина им на производство. Проучването включва пълен анализ на 14 източници на биогорива...

"Това, което открихме е, че технологиите, които изглеждат много обещаващи може също така да генерират големи количества вредни емисии, ако не се експлоатират правилно", твърди Джеймс Хайлман, инженер по проучванията в Отдела за аеронавтика и астронавтика. "Няма как просто да кажем, че едно биогориво е добро или лошо — важно е как е произведено и обработено и това е част от дебата, който все още не се случва".

Изследователите казват, че, например, палмовото масло може да отделя 55 пъти повече въглероден двуокис, ако палмовата плантация е проебразувана тропическа гора. "Такива случаи може да направят петролните горива да изглеждат зелени", казва Хайлман.

Анализ от този тип не помага по никакъв начин на индустрията на биогоривата, която е много чувствителна, когато става дума за изследване на цикъла на работа. Според доклада, всяко нарушение в цикъла на отглеждане на посевите за биогоривата може да доведе до големи разлики в изхвърлянето на въглеродни емисии.

Основната идея е, че ние трябва да отглеждаме култури за биогорива върху земи, които не са използвани за нищо друго и да намираме растения, които в крайна сметка растат в такава среда, в името на това да не нарушаваме и без това крехката екосистема, в която живеем.

[Източник: GreenTechMedia]

Прочетено 947 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:23
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.