Неделя, 15 Май 2011 11:00

Индия ще инвестира $37 милиарда в чиста енергия до 2017 г.

От
Соларна енергия в Индия

Индия планира да инвестира $37 милиарда за генериране на 17 ГВ възобновяема енергия до 2017 г. според изявление от министерството за нова и възобновяема енергия. Повечето от предвижданите инвестиции ще дойдат от частния сектор.

Настоящият капацитет от източници на възобновяема енергия в страната е 20 ГВ, което представлява 11% от общия енергиен капацитет. Основният източник на енергия все още са въглищата, с дял от 40% в добива и разпространението...

По-рано тази година индийското правителство учетвори своите цели за възобновяема енергия като част от националния план за намаляване на въглеродната наситеност, с намерение за постигане на капацитет от 74.4 ГВ енергия от възобновяеми източници до 2022 г. и намаляване на интензитета на въглеродни емисии с 20-25% спрямо нивата от 2005 г. в следващото десетилетие.

Освен постигане на енергийните си цели, индийското правителство търси инвеститори от цял свят за развиване на глобално конкурентна индустрии и технологии, които могат да осигурят нови възможности за растеж. Настоящите амбициозни цели за разгръщане на възобновяемата енергия са подкрепени с правителствени стимули и субсидии.

Слънчевата енергия е основна част от плана на Индия за инвестиране в сектора на възобновяемата енергия. Основаната през януари миналата година Соларна мисия Джавахарлал Неру, има мандат да ръководи процеса на увеличаване добива на слънчева енергия на страната. Целта на мисията е да постигне изравняване на мрежата до 2022 г. и с цената на въглищата до 2030 г. - основният енергиен източник на страната в момента.

Индия вече е един от водещите пазари на вятърна енергия, с инсталирани над 14 ГВ. Водещата индийска компания за вятърна енергия Suzlon е третият по-големина доставчик на технологии за вятърна енергия в света с дял от почти 10% от глобалния пазар.

Правителството обяви няколко политики за популяризиране на други технологии за възобновяема енергия като биомаса и малки хидро проекти. Разработчиците на проекти могат да се възползват от няколко финансови стимула като освобождаване от различни данъци и нисколихвени заеми. Правителството предлага няколко варианта за добри печалби на разработчиците на проекти.

Пример е възможността за спечелване на по-високи тарифи чрез продажба на природосъобразни атрибути, свързани с енергията, генерирана от възобновяеми източници. Правителството също така е наредило на общините да обезпечат определен минимален процент от своята енергийна консумация електроцентрали, произвеждащи възобновяема енергия.

Целта на правителството е да привлече частни инвестиции в сектора възобновяемата енергия, заради кампанийния характер на инвестиционните програми. Такива про-инвестиционни политики биха помогнали на Индия да реши проблема с хаоса при енергийни доставки и да намали зависимостта на страната от наситени с въглерод изкопаеми горива.

Прочетено 884 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:13
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.